• Home Slider01

Rudersdorf Berlijn waterstofIn Duitsland is begonnen met de bouw van de eerste grootschalige opslag voor groene waterstof onder de grond. In Rüdersdorf, 15 km te oosten van Berlijn, worden in zoutlagen diep onder het aardoppervlak holle ruimtes uitgespoeld met water. De bedoeling is om hier op termijn waterstof onder druk in op te slaan. Deze techniek wordt al vele decennia gebruikt voor de grootschalig opslaan van aardgas. De energiedienstverlener EWE meldt dat dit de eerste caverne voor waterstofopslag van Duitsland wordt.

Ondergronds is nu begonnen een deel van de steenzoutlaag weg te spoelen met water. De zo gevormde zoutoplossing wordt weggepompt, waarbij de holte achterblijft. De zoutlaag ligt op een diepte van ongeveer 600 tot 3.200 meter en is afkomstig uit een zee die 250 miljoen jaar geleden in Rüdersdorf bestond. Het zoute water wordt via een bestaande pijpleiding over een afstand van bijna 30 km naar Heckelberg gepompt. Daar wordt de pekel in zandsteenformaties van 1000 meter diep gevoerd, die van nature al zout water bevatten.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot februari. Na voltooiing van de ondergrondse caverne zal EWE bovengronds verder bouwen aan het opslagsysteem. Medio 2023 wordt gestart met het testen van de opslag. De zoutcaverne wordt in de toekomst gebruikt om waterstof op te slaan dat is geproduceerd met groene stroom uit wind en zon die niet direct op het stroomnet kan worden ingevoed.

De EWE-waterstofambassadeur Paul Schnieder denkt dat grootschalige energieopslag een belangrijk onderdeel wordt van het toekomstige energiesysteem: "We zien waterstof als een toekomstige energiebron die gemakkelijker op te slaan is dan elektriciteit en die gemakkelijker te transporteren en te importeren is. Vandaar dat we beginnen met een eerste caverne."

De kosten voor de test met de nieuwe zoutcaverne bedragen ​​ongeveer tien miljoen euro, waarvan vier miljoen uit eigen middelen van EWE. De Duitse overheid draagt ​​de rest van het geld bij.

EWE heeft al ruime ervaring met de opslag van aardgas in zoutcavernes. Het bedrijf voorziet ongeveer 1,4 miljoen klanten in Noordwest-Duitsland, in Brandenburg, op het eiland Rügen en in delen van Polen van elektriciteit en ongeveer 700.000 klanten van aardgas.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen