• Home Slider01

Bahn GoederentreinDe goederenvervoerafdeling van Deutsche Bahn, DB Cargo, is bezig plannen te ontwikkelen om waterstof met goederentreinen te vervoeren. Het spoorbedrijf ziet dit concept als een efficiënt alternatief voor pijpleidingen voor waterstof. DB Cargo kan sneller een distributiesysteem per spoor optuigen dan netbeheerders een waterstofinfrastructuur via de pijpleiding kunnen bouwen.

“Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in de toekomstige energiemix. Er zijn momenteel veel nieuwe initiatieven om groene waterstof over zee naar Duitsland te transporteren", zegt Dr. Sigrid Nikutta, hoofd van DB Cargo AG en bestuurslid voor goederenvervoer bij DB Group. “We hebben een oplossing ontwikkeld om waterstof eenvoudig en efficiënt vanuit de havens naar de eindgebruikers in het achterland te transporteren. Onze focus ligt daarbij op industriële klanten. Zo creëren we een veilige en efficiënte toeleveringsketen voor de Duitse economie.”

Het Duitse spoorwegnet heeft een trajectlengte van meer dan 35.000 kilometer. DB Cargo bedient momenteel meer dan 2.100 locaties waar goederenwagons worden afgeleverd. Het bedrijf denkt dat groene waterstof een uitgebreid logistiek netwerk nodig heeft om snel door te breken.

Waterstof dat door Duitsland wordt geïmporteerd, is voor het transportgemak vaak gebonden aan een vloeistof. Hierdoor kan het gemakkelijk en efficiënt per zeeschip vervoerd worden. DB Cargo heeft in samenwerking met energieleveranciers een concept ontwikkeld voor vervoer naar ontvangers ver weg van zeehavens. Hierdoor kunnen de gebruikelijke ketelwagens ingezet worden in het spoorgoederenvervoer. Ze worden al veel gebruikt in de chemische industrie. Afnemers die voor het productieproces pure waterstof nodig hebben kunnen dit zelf aan de waterstofdrager onttrekken.

DB Cargo is ook betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve waterstofcontainers en test de logistiek van pure waterstof. Deze oplossing is zinvol als het gaat om de kleinschalige distributie van zuivere waterstof naar bijvoorbeeld waterstoftankstations. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen