• Home Slider01

Barcelona MarseilleEr komt een nieuwe pijpleiding voor waterstof onder de Middellandse zee, om het Iberisch schiereiland te verbinden met andere landen in Europa. De nieuwe leiding komt in plaats van de bestaande MidCat-pijpleiding door de Pyreneeën waardoor nu nog aardgas wordt getransporteerd. De plannen voor de nieuwe pijp met de naam H2MED zijn gepresenteerd tijdens een internationale bijeenkomst in de Spaanse stad Alicante waar de afgevaardigden van Spanje, Portugal en Frankrijk bijeenkwamen. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was aanwezig en deed de toezegging de helft van de 2,5 miljard euro te bekostigen.

De pijpleiding tussen Barcelona en Marseille overbrugt een afstand van meer dan 450 kilometer en komt te liggen onder de zeebodem, op sommige plaatsen op 2000 meter diepte. De transportleiding krijgt een capaciteit van 2 miljoen ton per jaar en zal over ongeveer 10 jaar klaar zijn, zegt de Spaanse premier Sanchez op de top van mediterrane EU-leiders. Vanaf Barcelona aan de Spaanse kust wordt de waterstofpijpleiding via het binnenland verlengd tot Portugal. De aanleg van dit traject kost ongeveer 300 miljoen euro. De pijpleiding moet de grote waterstofopweklocaties voor groene waterstof op het Iberisch schiereiland verbinden met het toekomstige Europese waterstofnetwerk.

De bijeenkomst in Alicante werd bijgewoond door de Spaanse premier Pedro Sánchez, de Portugese premier Antonio Costa en de Franse president Emmanuel Macron.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen