• Home Slider01

Den Haag NL Subsidie H2Rob Jetten, de Nederlandse minister voor Klimaat en Energie, verwacht volgend jaar subsidie te verstrekken aan initiatiefnemers die elektrolysers willen bouwen met een gezamenlijk vermogen van 1 gigawatt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In maart 2023 komt een kwart miljard euro beschikbaar voor waterstoffabrieken met een vermogen tot 50 megawatt. Het besluit over verdubbeling van de Nederlandse waterstofambities volgt een jaar later.

Nederland ligt volgens de minister voor Klimaat en Energie op schema om de ambitie van 500 megawatt binnenlandse elektrolysecapaciteit in 2025 te behalen en mogelijk zelfs te overtreffen. ‘In het komende jaar verwacht het kabinet circa 1 gigawatt aan elektrolysecapaciteit te kunnen subsidiëren, waarna op korte termijn investeringsbeslissingen worden verwacht’, schrijft de minister in de brief.

Allereerst kan naar verwachting 800 tot 1.000 megawatt aan elektrolysecapaciteit worden gesubsidieerd aan projecten via de Important Project of Common European Interest (IPCEI) voor waterstof. ‘Nederland verdeelt in de tweede golf van dit traject een subsidiebudget van 783,5 miljoen euro over een aantal grootschalige elektrolyseprojecten’, aldus minister Jetten. ‘Tijdens de openstelling van de subsidieregeling in september 2022 hebben 8 projecten een concurrerend bod gedaan. Een definitieve selectie volgt later dit jaar, zodat de bedrijven van de geselecteerde projecten op korte termijn een finale investeringsbeslissing kunnen nemen.’

Nederland kijkt niet alleen naar grootschalige opwek van groene waterstof, maar ook naar de import van groene waterstof vanuit landen over de hele wereld. De haven van Rotterdam speelt daarbij een belangrijke rol. “Sinds 2020 is een aantal samenwerkingsovereenkomsten met andere landen ondertekend voor het faciliteren van contacten tussen bedrijven, havens en kennisinstellingen. Dit zijn Portugal, Chili, Uruguay, Canada en Namibië. Dit jaar zijn daar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman bij gekomen. Daarnaast bereid ik gesprekken voor met onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Australië en Curaçao over nauwere relaties.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen