• Home Slider01

Nuscale kleine reactorEnergiebedrijf Shell gaat met het Amerikaanse nucleaire bedrijf NuScale onderzoeken of H2-productieunits in kleine kerncentrales kunnen worden geplaatst. Met de stroom uit kernenergie wil Shell goedkoop waterstof produceren zonder daarbij CO2 uit te stoten. NuScale Power is een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf dat kleine modulaire reactoren ontwerpt en in de Verenigde Staten op de markt brengt.

De twee energiebedrijven zijn van plan een geïntegreerd energiesysteem te ontwikkelen dat waterstof gaat produceren, met behulp van elektriciteit en afvalwarmte van een NuScale Voygr, een kleine modulaire reactor-installatie. De waterstof kan worden gebruikt om overtollige energie op te slaan om in een later stadium te worden gebruikt voor netstabilisatie.

De kleine modulaire reactoren kunnen worden opgebouwd met prefab-elementen die in fabrieken worden gemaakt en snel op meerdere locaties kunnen worden afgeleverd. Daarbij wordt gedacht aan één standaardontwerp voor snelle uitrol en goedkeuring op meerdere locaties. 

"Waterstof is geïdentificeerd als een pad voor wereldwijde decarbonisatie en de SMR-technologie van NuScale vormt een aanvulling op dit doel door koolstofarme waterstofproductie", aldus John Hopkins, president en CEO van NuScale Power.

“We zijn verheugd om deel te nemen aan deze samenwerking, die in lijn is met onze inspanningen om technologieën te verkennen die het potentieel hebben om decarbonisatie mogelijk te maken en de energietransitie te ondersteunen”, aldus Dirk Smit, Vice President of Research Strategy bij Shell.

Het project bestaat uit twee fasen en wordt ondersteund door partners als Idaho National Laboratory, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), Fuel Cell Energy, FPoliSolutions en GSE Solutions.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen