• Home Slider01

Duitsland gaspijp waterstofDrie Duitse gastransporteurs gaan de komende jaren samenwerken om een landelijke pijpleiding voor waterstoftransport te realiseren. De pijpverbinding begint aan de Baltische zee in het noorden en wordt doorgetrokken naar Baden-Württemberg in het zuidwesten. De totale afstand bedraagt 1100 km en de H2-pijp krijgt een capaciteit van 20 GW, afhankelijk van de druk in de leiding. De drie gastransporteurs die gaan samenwerken zijn Gascade Gastransport GmbH, Obtras Gastransport GmbH en Terranets bw GmbH. De waterstofcorridor moet in de toekomst vijf Europese buurlanden met elkaar verbinden.

"Met het project willen we de inspanningen van de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid bevorderen om onze eigen energievoorziening duurzaam en veilig om te schakelen", zegt Gascade-directeur Christoph von dem Bussche. Waterstof speelt een sleutelrol in de decarbonisatie van de energievoorziening. Als molecuul kan waterstof, en daarmee hernieuwbare energie, op grote schaal worden getransporteerd en opgeslagen. Zo kan het een vergelijkbare rol spelen als aardgas. De nieuwe pijplijn wordt door de initialiefnemers gezien als een essentieel onderdeel voor het slagen van de energietransitie.

De projectpartners verwachten dat Noord-Duitsland het knooppunt wordt voor waterstofimport en waterstofproductie, zowel onshore als offshore. Dat zorgt straks voor een flinke behoefte aan transportcapaciteit richting het zuiden. Het plan is om tegen 2025 de eerste grote pijpleidingen voor waterstoftransport te hebben omgebouwd, zodat aanzienlijke hoeveelheden van Mecklenburg-Vorpommern naar Thüringen kunnen worden vervoerd. In 2028 volgt de ombouw in Hessen en Rijnland-Palts. Vanaf 2030 is het dan mogelijk om waterstof te vervoeren naar Baden-Württemberg en Beieren. 

"Samen boeken we snelle en efficiënte vooruitgang", zegt Terranets bw Managing Director Katrin Flinspach. “We kunnen de H2-transportverbinding snel realiseren door gebruik te maken van de bestaande gasleidingen voor aardgas. Samen realiseren we een grote transportcapaciteit van Noord-Duitsland naar het zuiden.”

“Door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en de aansluiting op bestaande waterstofprojecten, zoals “H2 voor Baden-Württemberg” en het Ontras H2 startnetwerk, creëren we een sterke en duurzame transportmogelijkheid voor grote hoeveelheden waterstof. Daarmee leveren we een doorslaggevende bijdrage aan de diversificatie van het energiesysteem en aan de leveringszekerheid in grote delen van Duitsland”, legt Ontras-directeur Ralph Bahke uit. De pijplijn vormt de toekomstige schakel tussen Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Polen en Frankrijk.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen