• Home Slider01

Hoogeveen rapportNa jarenlange voorbereiding gaat het experiment met waterstofwoningen in Hoogeveen de komende zomer van start. Bij de start van het project gingen de initiatiefnemers nog uit van 427 woningen, dat is nu veranderd naar ongeveer 100. De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat niet het hele plan kan worden uitgevoerd.

Begin volgend jaar besluit de raad van Hoogeveen over de bouw van 100 waterstofwoningen in de nieuwe wijk Nijstad-Oost. Het plan is om dan ook de eerste zes woningen in de naastgelegen buurt Erflanden over zetten op waterstof. Dat laatste moet dan in de zomer van 2023 gebeuren, meldt de regionale omroep Drenthe.

Om de zes huizen in de wijk Erflanden over te zetten is er wel vrijwillige medewerking nodig van de bewoners. "Deze woningen kunnen we niet willekeurig kiezen", is te lezen in een nieuwsbrief aan de buurt. "Het moet gaan om woningen die zo dicht mogelijk bij Nijstad-Oost staan." Een andere voorwaarde is dat ze allemaal aan elkaar grenzen.

Drie plekken aan de westkant van de Erflanden hebben ontwikkelaars op het oog om de eerste zes huizen over te zetten op waterstof. Met de eerste stappen hoopt de gemeente een beter beeld te geven hoe zo'n waterstofwoning werkt. Dat moet voor meer draagvlak gaan zorgen in de wijk. Daarna volgt een nieuwe peiling om te meten wat de buurt ervan vindt.

Om beide wijken gebruik te laten maken van waterstof, wordt er een H2-ontvangstation gebouwd bij de NAM-locatie Ter Arlo, in de directe nabijheid van de wijk. Op deze plek wordt waterstof uit tankwagens overgepompt naar de waterstof gasleidingen. Ook komt er een opslagfaciliteit en wordt de nieuwe waterstofleiding aangelegd.

De gemeente Hoogeveen heeft 4,4 miljoen euro gekregen van het Rijk om te investeren in de waterstofwijk Erflanden. Dat is voornamelijk bedoeld om cv-ketels, kookplaten en gasleidingen te vervangen. Dat geld wordt ook ingezet om de meerkosten van waterstof ten opzichte van aardgas te betalen voor de komende vijftien jaar.

"Door de stijgende prijzen van Russisch gas - vanwege de oorlog in Oekraïne - gaat daar nu meer geld uit het budget naartoe en daarom kunnen in totaal minder huizen overgaan op waterstof", liet projectleider Kees Boer destijds weten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen