• Home Slider01

OuessantEen wereldprimeur in Frankrijk. Op het eiland Ouessant, in de Atlantische Oceaan iets ten westen van Bretagne, wordt waterstof geproduceerd uit getijden-energie. Sinds augustus produceert de getijdenturbine D10, ontwikkeld door het bedrijf Sabella, elektriciteit die wordt geïnjecteerd in het stroomnet van het eiland. Nu is aan de stroomopwekinstallatie een kleine elektrolyser gekoppeld voor de productie van groene waterstof. Een eerste stap naar verduurzaming van het eiland, waar nu nog jaarlijks 2 miljoen liter stookolie wordt verbruikt.

Om een ​​eerste demonstratie te geven van het gebruik van waterstof, is de afgelopen weken een container met daarin een kleine elektrolyser met een vermogen van 3 kW geplaatst door het bedrijf H2Gremm. Om groene waterstof te maken, wordt de elektrolyse van water uitgevoerd met behulp van zoet water dat afkomstig is vanuit een naastgelegen tank. “We produceren 800 g H2 per dag, dat in gasvorm wordt opgeslagen in een kleine cilinder bij 350 bar. Hiermee kun je 2.000 km met de fiets afleggen”, meldt Alain Rocheux, voorzitter van H2Gremm. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met Pragma Mobility, het Franse bedrijf dat waterstoffietsen produceert. Pragma is geïnteresseerd in het project, omdat de huidige H2-fietsen bijna allemaal rijden op grijze waterstof. De test met waterstoffietsen op het eiland duurt drie weken.

Met een gewicht van 400 ton en een diameter van 10 m, is voor de stroomopwek de getijdenturbine ondergedompeld in de stroming van de Fromveur Passage, een zeestraat die ligt tussen het eiland Ouessant en de vuurtoren van Kéréon voor de kust van Bretagne. Het totale vermogen is 1MW, maar de turbine levert momenteel 250 kW. Na bijna 15 jaar onderzoek is dit de eerste getijden-turbine die daadwerkelijk energie in het netwerk op het eiland injecteert.

Het eiland is van plan om 65% energieautonomie te bereiken door de inzet van twee getijdenturbines  van 1 of 2 MW, 1 windturbine op land  van 0,9 MW, zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van 480 kW en een energie-opslagsysteem. Om deze energie op te slaan, wordt op langere termijn, rond 2028, waterstof voorzien. Het stroomnetwerk op het eiland Ouessant zal niet alle gelijktijdig geproduceerde elektriciteit kunnen opnemen. De opslag van overproductie van groene stroom is daarom nodig. 

Het proefproject op Ouessant  krijgt subsidie vanuit ICE,  Intelligente gemeenschapsenergie over 2011-2022. Dit Europese programma wordt geleid door Bretagne développement innovation (BDI), het economische agentschap van de regio Bretagne.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen