• Home Slider01

Norway pipelineHet Noorse energiebedrijf Equinor heeft een principeovereenkomst gesloten met het Duitse energiebedrijf RWE voor de levering van grote hoeveelheden waterstof aan Duitsland. De beide energiebedrijven onderzoeken de opwek in Noorwegen, het transport via een onderzeese pijpleiding en het gebruik van H2 in Duitse energie-centrale’s. De plannen bevinden zich momenteel in het haalbaarheidsstadium. Het akkoord over waterstof is gisteren ondertekend in het bijzijn van de Duitse minister van Economie Robert Habeck, momenteel op bezoek in de Noorse hoofdstad Oslo.

Equinor en RWE zijn geen onbekenden van elkaar. Beide bedrijven werken al aan AquaSector, een project in de Noordzee dat tot doel heeft een offshore windpark van 300 megawatt te bouwen. Het windpark moet worden aangesloten op elektrolysers en direct op zee groene waterstof produceren. Duitsland wil tegen 2030 al zijn steenkoolcentrales sluiten en is daarvoor op zoek naar alternatieven. In eerste instantie zullen er gascentrales worden gebouwd, met aardgas afkomstig uit Noorwegen, die dan geleidelijk kan worden vervangen door waterstof. Maar de technologie is nog in volle ontwikkeling.

In de aanloopperiode verwachten de beide bedrijven nog afhankelijk te zijn van blauwe waterstof gemaakt van aardgas, waarbij in het productieproces de CO2 wordt afgevangen. In een tweede stap, als de windparken op zee gereed zijn en de elektrolysers geplaatst, zal worden overgeschakeld naar groene waterstof. RWE en Equinor willen ook gezamenlijk investeren in flexibele, waterstof-geschikte gasgestookte elektriciteitscentrales in Duitsland. De centrales met een vermogen van circa 3 GW moeten in 2030 gebouwd zijn. De voor waterstof geschikte gascentrales zijn bedoeld om de fluctuerende vraag naar elektriciteit te helpen te balanceren. De capaciteit van de pijpleiding zal in eerste instantie 2 gigawatt blauwe waterstof bedragen in 2030 en oplopen tot 10 GW in 2038.

Duitsland heeft tegen 2030 zo'n 66 terawattuur waterstof nodig, berekende het Duitse energie-agentschap eerder. Om dat doel te halen, is grensoverschrijdende samenwerking noodzakelijk. Duitsland kan de groene energie die nodig is voor de productie van deze hoeveelheid onmogelijk zelf opwekken. Zoals gepland door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, zouden de installaties op het moment van inbedrijfstelling met 50% waterstof moeten kunnen werken. Beide bedrijven streven ernaar om halverwege de jaren 2030 voor 100% op waterstof te werken.

Dr Markus Krebber, CEO van RWE: “Om verder te komen in de transitie van fossiele brandstoffen naar waterstof, is een snelle uitbreiding van de waterstofeconomie dringend nodig. Blauwe waterstof kan in grote hoeveelheden starten en daarna steeds groener worden. Dit is precies waar we met onze samenwerking naar streven: de industrie voorzien van aanzienlijke hoeveelheden waterstof. Bovendien zullen onze geplande investeringen in gasgestookte energiecentrales, die geschikt zijn voor waterstof, de leveringszekerheid in een koolstofarme elektriciteitssector versterken.”

Lees ook: startup-genh2-presenteert-mobiele-productie-unit-voor-vloeibare-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen