• Home Slider01

Lochem zolder waterstofEen maand na de start van een test met tien woonhuizen in Nederland op waterstof druppelen de eerste resultaten binnen. Netbeheerder en initiatiefnemer Liander is tevreden, meldt woordvoerder Marloes Hulstijn desgevraagd aan Waterstof Magazine. “In de eerste maand, dus ook in de koude-periode die de regio twee weken na de officiële start trof, heeft waterstof de woningen goed kunnen verwarmen. Bij het warme douchewater, dat de combiketel ook produceert, hebben we wel enige aanpassingen moeten doen. ”

Met de test in de Gelderse plaats Lochem loopt Liander wereldwijd voorop met de toepassing van waterstof in bewoonde woningen. Bij de start waren tien historische stadsvilla’s aangesloten, momenteel wordt gewerkt op de twaalfde adres. Het is een test, dus het is niet waarschijnlijk dat alles vanaf het begin vlekkeloos verloopt. Marloes Hulstijn: “Omdat we dit voor het eerst doen, samen met andere partijen, lopen we wel soms tegen een onvoorziene situatie aan. Maar dat hoort er in deze fase ook echt bij. Zo duurde het bij bewoners van een huis soms langer voordat het water warm was en bleef. Met een software-update in de ketel is dat aangepast. Dat soort zaken houden we nu dan ook goed in de gaten. En waar nodig zoeken we een geschikte oplossing.” De deelnemers in het testgebied beschikken bij de warmwatervoorziening niet meer over een boiler. Het warme water komt rechtstreeks uit de waterstof combiketel. De bewoners van de monumentale stadsvilla’s hebben ook het gasfornuis moeten inleveren en koken nu elektrisch.

In de regionale krant De Stentor geeft Paul Scholte van de plaatselijke energiecoöperatie Lochem Energie aan ook tevreden te zijn met de eerste resultaten. “De meeste bewoners geven aan er warmpjes bij te zitten”.

Voor netbeheerder Liander is de test van groot belang. Niet alleen in de woningen, maar ook in de straat. “Het overgrote deel van het netwerk dat in Lochem ligt is identiek aan het netwerk dat we in grote delen van Nederland hebben liggen. We testen dus ook de gaspijpen die liggen in de straat”, liet Elebert Huijzer van Liander bij de officiële start weten. “Als deze test succesvol verloopt, geeft dat in belangrijke mate aan hoe wij de energievoorziening in Nederland de komende decennia kunnen inrichten.”  

Gedurende de testperiode wordt waterstof in Lochem via tubetrailers aangevoerd.

Lees ook: onderzoek-naar-onderzeese-waterstofpijpleiding-naar-duitsland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen