• Home Slider01

Spanje WaterstofbackboneDe Spaanse overheid heeft een kaart met de H2Med, de eerste duurzame waterstofcorridor in de EU, gepresenteerd. Door enorme gaspijpen moet in de toekomst groene waterstof, geproduceerd in zonrijke gebieden op het Iberisch schiereiland, naar het noorden van Europa worden getransporteerd. Spanje hoopt Europese subsidie voor het kostbare project te krijgen.

De nieuwe waterstofpijplijnen moeten van Spanje wereldwijd een van de belangrijkste producenten van groene waterstof maken. De transportpijpen zullen op twee plaatsen de landsgrenzen passeren. Een honderden kilometers lange pijpleiding zal Celorico da Beira  in Portugal, verbinden met Zamora in Spanje. En in het noordenoosten komt er definitief geen pijpleiding door de Pyreneeën, maar is gekozen voor een onderzeese pijp tussen Barcelona in Spanje en Marseille in het zuiden van Frankrijk. De binnenlandse waterstofbackbone krijgt in Spanje twee assen, die de groene waterstofproductiecentra zal verbinden met de binnenlandse vraag. Deze assen lopen van zuid naar noord door het binnenland en langs de oostkust.

Spanje is een van de Zuid-Europese landen die flink kan profiteren van de toekomstige waterstofeconomie. Het land beschikt over grote gebieden waar de zon intensief schijnt en het veel waait. En misschien nog wel het aller belangrijkste: het land heeft een stabiel politiek klimaat. Dit geeft investeerders veel vertrouwen.

Lees ook: tsuruga-city-test-waterstofproductie-met-elektriciteit-van-kerncentrale

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen