• Home Slider01

Japan Toyota CorollaToyota Motor is van plan om in 2023 een auto op vloeibare waterstof in te zetten bij autoraces. In eerste instantie wordt het voertuig ontwikkeld voor uithoudingsraces. Het Japanse autoconcern hoopt kennis op te doen om in een later stadium voertuigen op vloeibare waterstof voor de consumentenmarkt te kunnen produceren. “De waterstoftankstations worden er in ieder geval een stuk minder ingewikkeld van.” Wereldwijd staan autofabrikanten onder grote druk om alternatieven te bieden voor voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. In 2035 mogen deze voertuigen in veel landen niet meer verkocht worden.

Terwijl veel grote autofabrikanten zich richten op batterij-elektrische voertuigen om CO2-neutrale doelstellingen te bereiken, heeft Toyota ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van een reeks technologieën, waaronder auto's op waterstof. Net als BEV’s produceren H2-auto’s ook geen koolstofdioxide.

Door de auto op vloeibare waterstof te onderwerpen aan uithoudingsraces, hoopt Toyota de functionaliteit van de nieuwe technologie te verbeteren en enkele van de uitdagingen aan te gaan, waaronder hoe waterstof vloeibaar te houden bij min 253 graden Celsius. De tanks voor vloeibare waterstof zijn in ieder geval aanzienlijk lichter dan de tanks waarin waterstof onder hoge druk wordt opgeslagen. De actieradius van het voertuig met vloeibare H2 verdubbelt ten opzichte van een voertuig met een tankdruk van 700 bar. Er gaat wel veel energie verloren bij het omzettingsproces van gasvormig naar vloeibaar.

Toyota meldt dat de eerste personenauto op vloeibare waterstof al sinds oktober aan de testritten is begonnen.

Foto: het afgelopen jaar testte Toyota een personenauto met een waterstofverbrandingsmotor.

Lees ook: waddeneiland-ameland-test-brandstofcel-aggregaat-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen