• Home Slider01

ZeroAvia testvlucht19Belangrijk nieuws voor de luchtvaartsector. Het Brits-Amerikaanse bedrijf ZeroAvia heeft het grootste vliegtuig tot nu toe op waterstof een proefvlucht laten maken. Het Dornier 228-testvliegtuig met 19 zitplaatsen steeg vorige week op in het Verenigd-Koninkrijk en maakte op een waterstofmotor een testvlucht van tien minuten. ZeroAvia beschouwd de succesvolle vlucht als een belangrijke stap richting zero-emissie personenvervoer door de lucht. Het doel om in 2025 de eerste commerciële vluchten op waterstof uit te voeren is weer een stap dichterbij.

De vlucht vond plaats vanaf de R&D-faciliteit van het bedrijf op Cotswold Airport in Gloucestershire, VK. De baanbrekende vlucht maakt deel uit van het HyFlyer II-project, een belangrijk R&D-programma dat wordt ondersteund door het vlaggenschip van de Britse regering, het ATI-programma. Dat is gericht op de ontwikkeling van een emissievrije aandrijflijn van 600 kW ter ondersteuning van vliegtuigen met 9 tot 19 zitplaatsen.

De waterstofmotor voor deze testvlucht was gemonteerd onder de linker vleugel. Aan de rechterkant zat nog een traditionele Honeywell TPE-331 motor. Het waterstofsysteem bestond uit twee brandstofcellen, een lithium-ion-batterijpakket zorgt voor extra piekvermogen tijdens het opstijgen. Tijdens de eerste testvlucht waren de waterstoftanks en energieopwekkingssystemen met brandstofcellen in de cabine ondergebracht.  

Alle systemen presteerden zoals verwacht. Dit is de grootste ZeroAvia-motor die tot nu toe is getest. In een volgende stap wil het bedrijf naar een aandrijflijn met een vermogen van 2 tot 5 MW, genoeg om een passagiersvliegtuig met maximaal 90 zitplaatsen van energie te voorzien.

Val Miftakhov, oprichter en CEO van ZeroAvia is zeer tevreden over de resultaten die zijn geboekt tijdens de testvlucht. “Dit is een belangrijk moment, niet alleen voor ZeroAvia, maar voor de luchtvaartindustrie als geheel, omdat het laat zien dat echte emissievrije commerciële vluchten slechts een paar jaar verwijderd zijn. De eerste vlucht van ons vliegtuig met 19 zitplaatsen laat zien hoe schaalbaar onze technologie is en benadrukt de snelle vooruitgang van emissievrije voortstuwing. Dit is nog maar het begin, we bouwen aan de toekomst van een duurzame luchtvaart zonder klimaatimpact. Onze aanpak is de beste oplossing om schone luchtvaart op grote schaal te versnellen. Felicitaties aan iedereen in ons team en al onze partners en belanghebbenden voor de collectieve inspanning die ons naar deze monumentale dag in de geschiedenis heeft gebracht.”

De beelden van de testvlucht ziet u via deze link

Leesook: nieuw-werkschip-van-de-provincie-overijssel-vaart-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen