• Home Slider01

Zeebrugge colruytDe Belgische Colruyt Groep en netbeheerder Fluxys hebben een omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van de eerste grote waterstoffabriek van België. De industriële waterstof-opwekinstallatie met de naam Hoffwind komt te staan in de oostelijke achterhaven van Zeebrugge. De vergunning is al eind vorig jaar verstrekt, maar daar heeft de provincie West-Vlaanderen geen ruchtbaarheid aan gegeven wegens ‘auteursrechtelijk beschermde plannen’.

De goedkeuring wordt gezien als een mijlpaal voor de Belgische energietransitie. Hyoffwind wordt de allereerste waterstofcentrale (power-to-gas) op industriële schaal van het land. De omgevingsvergunning is gevraagd door producent van windenergie Virya Energy (onderdeel van de Groep Colruyt) en gasnetbeheerder Fluxys. De installatie moet elektriciteit van partners Parkwind en Eoly Energy omzetten in groene waterstofgas voor het aardgasnet. Deze waterstof komt uiteindelijke beschikbaar voor industriële gebruikers in binnen- buitenland en wordt gebruikt voor het balanceren van het elektriciteitsnet van Elia.

Hyoffwind gaat in 2024 beginnen te produceren met een capaciteit van 25 megawatt. Dat kan, als de vraag stijgt, doorgroeien naar 100 megawatt. Er wordt gemikt op een productie van jaarlijks 3.500 tot 4.000 ton waterstof dat aan de hoogste normen voor de transportsector voldoet.

De Belgische Colruyt Groep mag gezien worden als absolute waterstofpionier in België. Het bedrijf is eigenaar van de supermarktketen Colruyt. In de magazijnen rijden heftrucks op waterstof. Ook een deel van de medewerkers rijdt op waterstof en de groep heeft een eigen keten van tankstations waarvan een deel waterstof verkoopt.

Lees ook: eerste-amerikaanse-waterstofvliegtuig-tankt-vloeibare-h2-video

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen