• Home Slider01

Rotterdam ZeroAviaDe Britse-Amerikaanse waterstofpionier ZeroAvia gaat vanaf 2025 starten met passagiersvluchten binnen Europa op waterstof. Het bedrijf heeft al meerdere succesvolle korte vluchten uitgevoerd op H2. Deze week is een onderzoekstraject aangekondigd waarin Rotterdam Den Haag Airport en Shell participeren. De eerste demonstratie vluchten moeten volgend jaar al plaatsvinden.

Deze samenwerking gaat zich richten op het ontwikkelen van de infrastructuur en het testen van de procedures op de grond voor de distributie, opslag en het tanken van waterstof. Dit kan leiden tot het koolstofvrij maken van het hele ecosysteem van een luchthaven. Het project richt zich ook op de ontwikkeling van normen en protocollen rond veiligheid, tanken en beheer van waterstof in de luchtvaart, waardoor de veelbelovende energiedrager kan worden uitgerold.

De samenwerking volgt op een belangrijke doorbraak. Het Brits-Amerikaanse bedrijf ZeroAvia heeft de afgelopen maand het grootste vliegtuig tot nu toe op waterstof een proefvlucht laten maken. Het Dornier 228-testvliegtuig met 19 zitplaatsen steeg vorige maand op in het Verenigd-Koninkrijk en maakte op een waterstofmotor een testvlucht van tien minuten. ZeroAvia beschouwd deze vlucht als een belangrijke stap richting zero-emissie personenvervoer door de lucht. De vlucht vond plaats vanaf de R&D-faciliteit van het bedrijf op Cotswold Airport in Gloucestershire, in het Verenigd Koninkrijk.

De waterstofmotor voor deze testvlucht was gemonteerd onder de linker vleugel. Aan de rechterkant zat nog een traditionele Honeywell TPE-331 motor Het waterstofsysteem bestond uit twee brandstofcellen, een lithium-ion-batterijpakket zorgt voor extra piekvermogen tijdens het opstijgen. Tijdens de eerste testvlucht waren de waterstoftanks en energieopwekkingssystemen met brandstofcellen in de cabine ondergebracht. Alle systemen presteerden zoals verwacht. Dit is de grootste ZeroAvia-motor die tot nu toe is getest. In een volgende stap wil het bedrijf naar een aandrijflijn met een vermogen van 2 tot 5 MW, genoeg om een passagiersvliegtuig met maximaal 90 zitplaatsen van energie te voorzien.

Val Miftakhov, oprichter en CEO van ZeroAvia is zeer tevreden over de resultaten die zijn geboekt tijdens deze testlucht. “Onze aanpak is de beste oplossing om schone luchtvaart op grote schaal te versnellen.”

Lees ook: succesvolle-proeven-met-waterstof-door-bestaande-aardgasleidingen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen