Gasunie wil een waterstofnetwerk realiseren in het Duitse deel van de Noordzee. Dit Duitse waterstofnetwerk moet een belangrijke rol gaan spelen bij de grootschalige import van waterstof uit Noorwegen en het toenemende aanbod van groene waterstof geproduceerd door toekomstige windparken op zee. Het Duitse offshore netwerk zal worden verbonden met het Nederlandse offshore netwerk, zodat ook Nederland waterstof kan importeren en op termijn zelfs exporteren. Voor het ontwikkelen van het offshore waterstof netwerk heeft het bedrijf bij de Europese Commissie de status van Project of Common Interest (PCI) aangevraagd.
De aanvraag van Gasunie maakt onderdeel uit van het internationale samenwerkingsverband Clean Hydrogen for Europe waarin wordt samengewerkt om de gehele waterstofketen van productie, transport en opslag tot met het aansluiten van eindgebruikers in Noordwest Europa te realiseren. Naast Gasunie hebben bedrijven uit Duitsland, België, Frankrijk en Noorwegen hun PCI projecten ondergebracht in het samenwerkingsverband. De bedoeling is om het waterstofnetwerk in de Duitse Noordzee vanaf 2030 in gebruik te nemen. De verbinding naar Nederland zal in de jaren daarna volgen.
In de waterstofstrategie van de Duitse overheid speelt de Noordzee, naast een Duitslandwijd waterstofnetwerk en grootschalige opslagmogelijkheden, een cruciale rol om de Duitse samenleving te verduurzamen en bij te dragen aan het vergroten van de Europese energieonafhankelijkheid. Bovendien ziet Duitsland zichzelf als een sleutelregio bij de realisatie van de Europese waterstofmarkt. Vanaf 2030 zal de hoeveelheid waterstof die bij de windparken op zee wordt geproduceerd evenals de geïmporteerde waterstof uit buurlanden snel toenemen. Er is een waterstoftransportnetwerk op zee nodig om het naar land te kunnen vervoeren.
In 2022 ondertekenden Nederland, Denemarken, Duitsland en België de Esbjerg-verklaring waarin zij afspraken de Noordzee als ‘groene energiecentrale’ te ontwikkelen. Naast de gigantische elektrische vermogens die naar land getransporteerd moeten worden, zal een aanzienlijk deel van de windenergie al op zee worden omgezet in waterstof, die via internationale waterstofverbindingen vanaf de Noordzee aan land wordt gebracht. Netbeheerders en regeringen uit de diverse landen werken waar mogelijk samen om de groene energiecentrale te realiseren.
Lees ook: eerste-passagiersvluchten-op-h2-starten-in-2025-vanuit-rotterdam