Een doorbraak bij grootschalige waterstofproductie in Australië. In het zuiden van het land, in de regio Whyalla, wordt over twee jaar de grootste waterstofcentrale ter wereld geopend. De H2-centrale krijgt een elektrolyser van 250 megawatt die overtollige stroom kan omzetten in waterstof. Een enorme stroomgenerator van 200 megawatt kan deze waterstof op een later tijdstip weer omzetten in stroom. Omdat geen enkel commercieel bedrijf deze uitdaging aandurft, stopt de regionale overheid bijna 400 miljoen euro in het project.
De waterstoffabriek zal overtollige hernieuwbare energie van het elektriciteitsnet halen en omzetten in waterstof. Wanneer de hernieuwbare energie 's nachts of in de winter niet beschikbaar is wordt het proces omgekeerd en ontstaat er weer stroom. In de regio staan bij zonnevelden ook grote batterij-pakketten (foto), maar deze kunnen het gebied onvoldoende van stroom voorzien.
Het H2-project is de eerste stap naar een nieuwe waterstofeconomie. De H2 die over is kan worden geleverd aan bedrijven die waterstof kunnen gebruiken in productieprocessen of aan de mobiliteit. Over twee jaar, in 2025, moet de waterstofcentrale volledig operationeel zijn. De overheid heeft het bedrijfsleven uitgenodigd de komende maand met voorstellen te komen.
De waterstofcentrale heeft tot doel vraag en aanbod in het net in evenwicht te brengen. Momenteel haalt 69 procent van de inwoners van Zuid-Australië de energie uit zon en wind, tegen 2030 wordt verwacht dat de regio 100 procent van de energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen haalt.
In het zuiden van Australië waar zon en wind in overvloed aanwezig zijn is inmiddels een bizarre situatie ontstaan. De regio wekt meer zonne-energie op dan het verbruikt. De overheid moet consumenten nu vragen om zoveel mogelijk elektrische apparaten aan te zetten om overbelasting van elektriciteitsnet te voorkomen.
Lees ook: mercedes-genh2truck-rijdt-momenteel-een-testtour-door-nederland