• Home Slider01

Schotland Tevva vrachtautoDe Britse fabrikant van emissievrije vrachtauto’s Tevva, test zijn nieuwste waterstofvoertuig in het winterse Schotland. De vrachtwagen van 7,5 ton met een brandstofcel, is gedurende een lange proefrit onderworpen aan meerdere testen. Ondanks het koude winterse weer haalde de truck een afstand van ongeveer 560 kilometer zonder te tanken. Dat is in praktijk aanzienlijk meer dat dat de fabrikant in de brochure opgeeft.

De Schotse fabrikant zet volop in op de ontwikkeling van emissievrij transport. Daarbij spelen zowel batterij-elektrische voertuigen als wagens met een brandstofcel een belangrijke rol. Voor de lange proefrit met de waterstoftruck zijn vier  ingenieurs ingeschakeld, die het dual-energy prototype een route hebben laten rijden van het hoofdkantoor in Londen naar de Brits-Schotse grens bij Berwick-on-Tweed en weer terug. In totaal werd er meer dan 1.000 kilometer afgelegd. 

Volgens het bedrijf heeft de vrachtwagen op de terugreis ongeveer 563 kilometer afgelegd, zonder tussendoor te hoeven stoppen om op te tanken.

De futuristisch ogende truck zorgde onderweg voor veel verbaasde blikken en vragen. De aanblik van waterstof-elektrische vrachtwagens zijn mensen nog niet gewend. Nu nog niet, maar de ingenieurs zijn ervan overtuigd dat daar verandering in komt.

De Tevva 7.5T waterstof-elektrische truck heeft een capaciteit van 15 europallets, een laadvermogen van 2718 kilo en kan in 10 minuten worden volgetankt. Vanaf deze zomer wordt het voertuig aan klanten geleverd.

Lees ook: omgebouwde-tractor-op-diesel-rijdt-voortaan-emissievrij-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen