• Home Slider01

Hamburg Taxis MiraiDe Duitse Hanzestad Hamburg zet een belangrijke stap binnen het emissievrije personenvervoer. In één keer zijn 25 taxi’s op waterstof in gebruik genomen en is afscheid genomen van exemplaren op fossiele brandstoffen. De afgelopen week hebben de voertuigen een vergunning gekregen. Het project wordt gefinancierd door ‘Taxi van de Toekomst’. Hiermee ondersteunt de stad Hamburg samen met projectpartners uit de handel en andere bedrijven de taxibranche bij de omschakeling naar lokaal emissievrije taxi's. 

Bij het begin van het project in april 2021 reden er vijf emissievrije taxi’s in Hamburg, allen op batterijen. In minder dan twee jaar tijd is dat aantal gegroeid naar 350. Nu komen daar de eerst 25 taxi’s op waterstof van het type Toyota Mirai bij.

Voor Anjes Tjarks, senator Transitie Transport en Mobiliteit, maakt het geen verschil of de emissievrije taxi’s op batterijen of waterstof rijden. “In beide gevallen is het belangrijk dat de voertuigen bij gebruik in Hamburg geen uitstoot meer uitstoten. Dit is een belangrijk onderdeel van ons klimaatbeschermingsbeleid en toont aan dat de taxihandel absoluut duurzaam is. Samen met de industrie gaan we consequent verder op deze weg.”

Bülent Aktas en MR Safar Nejad, Managing Partners van Best Taxi GmbH zijn eigenaar van de voertuigen. “We hebben 150 taxi's in bezit, verdeeld over drie bedrijven. We ondersteunen het project Future Taxi Hamburg al met 40 emissievrije taxi's. Dat breiden we nu uit uit met de ingebruikname van de 25 taxi's op waterstof naar in totaal 65 taxi's. Ons doel is om tegen het einde van het jaar ons gehele wagenpark emissievrij te maken. 

Als onderdeel van de Climate Protection Act heeft de Hamburgse senaat deze week besloten dat vanaf 1 januari 2025 alleen lokaal emissievrije taxi's zijn toegestaan ​​in de Hanzestad. De omschakeling wordt sinds april 2021 ondersteund door het project ‘Taxi van de Toekomst’ en in nauwe samenwerking met de branche. Naast federale financiering is de stad Hamburg begonnen met twee financieringsrondes om de extra kosten te compenseren die momenteel worden gemaakt met emissievrij vervoer.

Lees ook: eerste-tractor-op-waterstof-voor-aannemersbedrijf-otten-infra-uit-wapse

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen