• Home Slider01

Brazilië waterstofHet Nederlandse consortium Transhydrogen Alliance en haar Braziliaanse partners Casa dos Ventos Energias Renováveis ​​en Comerc starten een onderzoek naar de export van waterstof vanuit Brazilië naar de haven van Rotterdam. De waterstof zal in de vorm van ammoniak getransporteerd worden. De afgelopen week is een eerste onderzoek naar deze intercontinentale transportcorridor officieel gestart. Bij het ondertekenen van de overeenkomst was de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, aanwezig.

De overeenkomst is een eerste stap voor de export van groene ammoniak geproduceerd in het industrie- en havencomplex van Pecém. De fabriek moet worden gebouwd op een terrein van 60 hectare en heeft een capaciteit tot 2,4 GW aan elektrolyse, dat staat gelijk aan een productie van 960 ton waterstof per dag. Met alle fasen geïmplementeerd, zal het de productie van 2,2 miljoen ton ammoniak per jaar mogelijk maken. De regio beschikt over een overvloed aan hernieuwbare energie.

De Nederlandse Transhydrogen Alliance is een samenwerking van de bedrijven Proton Ventures, Trammo, Varo Energy, GES en de haven van Rotterdam. De initiatiefnemers willen vanuit Porto do  Pecém in de Braziliaanse regio Ceará, waterstof exporteren naar Europa.

De Braziliaanse partner Casa dos Ventos is een van de grootste producenten van hernieuwbare elektrische energie, voornamelijk uit wind- en zonne-energie op land. Het bedrijf breidt zijn portfolio momenteel actief uit met offshore wind en waterstof. Comerc Energia maakt deel uit van de Comerc Group, een bedrijf dat actief is op het gebied van stroomproductie, transmissie, distributie en efficiëntieverbetering in Brazilië en Comerc is de distributiepartner voor elektriciteit. Gezamenlijk zijn deze bedrijven actief in de hele waterstofketen.

Vanaf 2026 moet de eerste groene waterstof vanuit Brazilië naar Europa verscheept worden.

Lees ook: grootste-waterstofcentrale-ter-wereld-zorgt-voor-netbalancering-in-whyalla

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen