• Home Slider01

Bremner Alberta HydrogenIn de provincie Alberta komt de eerste waterstofwoonwijk van Canada. Het plaatselijke nutsbedrijf ATCO en vastgoedontwikkelaar Qualico ontwikkelen ten oosten van de stad Edmonton een nieuwe wijk met de naam Bremner. Er wordt wel een gaspijp aangelegd, maar hierdoor wordt niet het gebruikelijke aardgas, maar waterstofgas getransporteerd. De eerste werkzaamheden beginnen later dit jaar, in 2025 kunnen de eerste bewoners hun waterstofhuis betrekken.

"De bedoeling is dat met een 100% waterstofwoning alles ongeveer hetzelfde zal zijn in vergelijking met het het bouwen van traditionele woningen”, zegt regionaal bestuurder Brad Armstrong in de lokale media. “Het enige dat we echt veranderen is de energiebron, we gaan van fossiele aardgas naar 100% emissievrije waterstof. Hiervoor worden gasregelaars, drukmeters en de kookvoorziening in de keuken aangepast. De bouwkosten van de woningen op waterstof zullen niet veel verschillen van woningen op aardgas.”

Voor de regionale netbeheerder ATCO betekent de verandering dat er officieel nog het nodige moet worden geregeld. President Jason Sharpe van de gas-divisie van ATCO: “De bestaande wetgeving is alleen geschreven voor aardgas, dus daar zal nog het nodige moeten worden geregeld. En dan de energiekosten, hier bestaat nog onduidelijkheid over. We verwachten dat waterstof tegen 2030 dezelfde kost is als aardgas met CO2-taks.”

ATCO en Qualico streven ernaar om de nieuwe huizen vanaf het begin volledig op waterstof te laten werken. Een belangrijk aandachtspunt zijn daarbij alle benodigde goedkeuringen en de beschikbaarheid van apparaten die op waterstof kunnen werken. De waterstof voor dit project wordt in de regio opgewekt.

De nieuwe woonwijk zal de eerste jaren worden gebouwd in twee fases. In elk van de ontwikkelfasen worden honderdvijftig woningen van verschillende typen gebouwd. In de eerste fase wordt ook een demonstratiewoning gebouwd. In totaal komen er uiteindelijk tussen de 80.000 en 85.000 mensen te wonen.

In de Nederlandse plaats Lochem loopt sinds begin december een proef met 12 historische woningen die door de voormalige gaspijp 100% waterstof geleverd krijgen

Lees ook: hamburg-draagt-financieel-bij-aan-25-nieuwe-taxi-s-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen