• Home Slider01

Denemarken raffinaderijHet beursgenoteerde Deense waterstofbedrijf Everfuel is een samenwerking aangegaan met Hy24 voor de financiering van nieuwe waterstofprojecten in Scandinavië. De partners gaan 200 miljoen euro investeren in voornamelijk nieuwe elektrolyse-capaciteit in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.  Financieringspartner Hy24, dat 's werelds grootste infrastructuurfonds voor schone waterstof beheert, krijgt 49% van de aandelen van de nieuwe joint venture, Everfuel krijgt 51% van de aandelen in bezit. De twee partners willen met het geld tot 1 GW aan groene waterstofprojecten financieren, bouwen, bezitten en exploiteren.

Het eerste project dat gerealiseerd gaat worden is de eerste fase van HySynergy-project met een 20 MW elektrolyser, die in het tweede kwartaal van 2023 commercieel operationeel zal worden bij Fredericia in Denemarken. De elektrolyser zal bijdragen aan een aanzienlijke decarbonisatie van industriële processen in de aangrenzende Crossbridge Energy Refinery (foto). HySynergy zal ook een concurrerend aanbod van groene waterstof bieden als emissievrije brandstof voor schone mobiliteit. In december 2022 kreeg HySynergy Fase 2, een Europese IPCEI-financiering van 33,1 miljoen euro om de bouw van de eerste van drie 100 MW elektrolysers te ondersteunen.

Hy24, dat 's werelds grootste infrastructuurfonds voor schone waterstof beheert, helpt het wereldwijde potentieel van waterstof als de koolstofarme energiedrager van de toekomst te realiseren door te investeren in de gehele waardeketen van schone waterstof. De joint venture sluit aan bij de ambitie van Hy24 om de opschaling van waterstofmarkten in Europa, Amerika en Azië-Pacific te versnellen. Hy24 investeert via zijn EUR 2 miljard impactfonds 'Clean H2 Infra Fund' dat in oktober 2022 werd gesloten.

Jacob Krogsgaard, de oprichter en CEO van Everfuel, is zeer tevreden met de samenwerking. “Dit is een belangrijke stap in de richting van het commercieel beschikbaar maken van groene waterstof door een versnelde uitrol van onze waterstofhubs. Hy24 is een toonaangevende wereldwijde investeerder in waterstofinfrastructuur en de ideale partner en mede-investeerder voor ons als de nummer één ontwikkelaar van elektrolysercapaciteit in Europa. Samen kunnen we de groene waterstofinfrastructuur ontwikkelen die nodig is om te voldoen aan de snelgroeiende vraag van de industrie en mobiliteit in onze Scandinavische kernmarkten.”

Pierre-Etienne Franc, mede-oprichter en CEO van Hy24 , voegde toe: “We hebben Hy24 en het Clean Hydrogen Infrastructure Fund gelanceerd om leiders en ondernemers op het gebied van waterstof te helpen de opschaling van hun projecten te versnellen en het potentieel voor het koolstofvrij maken van harde sectoren te verminderen. Everfuel is een van de meest geavanceerde projectontwikkelaars met een brede kennis van waterstoftechnologieën, markten en bedrijfsmodellen in Scandinavië. Het is daarom de natuurlijke partner voor snelle en verstandige ontwikkelingen.”

Lees ook: eerste-woonwijk-op-waterstof-komt-in-de-stad-edmonton-alberta

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen