• Home Slider01

Hydrogen powderElectriq, een leverancier van end-to-end veilige waterstofoplossingen, en Zenith Energy Terminals, een wereldwijd energieopslag- en -verwerkingsbedrijf, gaan samen een fabriek voor waterstof in poedervorm ontwikkelen in het Amsterdamse havengebied. Door waterstof in poedervorm te transporteren worden opslag en transport sterk vereenvoudigd en neemt de veiligheid toe. De zogenaamde Electriq Powder biedt superieure veiligheid en energiedichtheid in vergelijking met gecomprimeerde en vloeibare waterstof, melden de initiatiefnemers. De omzetting van waterstof uit het poeder naar elektriciteit gebeurt via een eigen compact systeem.

De partners hebben deze week een Memorandum of Understanding getekend voor de bouw van de eerste poederfabriek van Electriq op de terminal van Zenith Energy in Amsterdam. De overeenkomst omvat de productie van groene waterstof met behulp van hernieuwbare energie die wordt opgewekt door de on-site windturbines van Zenith.

“Deze fabriek is de eerste in zijn soort ter wereld en zal onze klanten in de Benelux bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq. "Nederland is een early adopter van waterstof als de brandstof van de 21e eeuw. We zien deze Electriq Powder-fabriek als een belangrijke factor om dit op een innovatieve, veilige en industriële manier te benutten". Electriq werkt momenteel aan een verdere uitbreiding van haar poederproductiecapaciteit om de geplande uitbreiding naar wereldwijde markten te stimuleren.

“De Electriq Powder-fabriek is een mooi voorbeeld van de voortgaande energietransitie in onze haven naar een duurzame brandstofhub”, zegt Koen Overtoom, CEO Port ofAmsterdam. “We zijn erg blij met nieuwe activiteiten zoals deze fabriek en willen dit soort geïntensiveerd grondgebruik en samenwerking tussen partijen in het havengebied graag faciliteren”.

‍Electriq, opgericht in Australië, opereert in de EU vanuit Nederland, met het R&D-centrum in Israël. De gepatenteerde technologie van Electriq omspant het gehele energie-ecosysteem, inclusief opslag, transport en vrijgave met waterstof als kern. Partner Zenith Energy Terminals, is groot geworden met fossiele brandstoffen en kijkt nu naar nieuwe vormen van schone energie.

Lees ook: richter-group-gaat-met-160-trucks-over-van-diesel-naar-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen