• Home Slider01

Washington vliegtuigEen belangrijke stap voor luchtvaartbedrijf Universal Hydrogen in Californië. De startup onder leiding van voormalig Airbus CTO Paul Eremenko, meldt dat het onderzoeksvliegtuig Dash 8-300 een eerste succesvolle vlucht op waterstof heeft gemaakt. In het vliegtuig is plaats voor 40 passagiers en het is daarmee het grootste passagiersvliegtuig op H2 tot nu toe. De eerste testvlucht heeft afgelopen week plaatsgevonden vanaf Moses Lake Airport in het noordoosten van de Verenigde Staten in de staat Washington. De proefvlucht duurde 25 minuten en het toestel haalde een hoogte van 3.500 voet (1.067 meter).

Tijdens de vlucht werd een van de twee propellers van het vliegtuig aangedreven door een waterstofbrandstofcel die vloeibare waterstof als brandstof gebruikt. De andere motor draaide nog op conventionele vliegtuigbrandstof.  

De Dash 8-300 met 40 zitplaatsen is uitgerust met een tank voor vloeibare waterstof, die een deel van de ruimte in beslag neemt die gewoonlijk voor passagiers beschikbaar is. De vloeibare waterstof wordt in het toestel omgezet in gasvorm en  gaat naar een brandstofcel waar stroom wordt opgewekt. Deze elektriciteit drijft een magniX elektromotor aan. Tijdens de vlucht verminderden piloten het vermogen van de conventionele Pratt & Whitney-motor zodat het vliegtuig een deel van de kruisfase bijna volledig kon afleggen met behulp van waterstof-elektrische voortstuwing.  

Dit is niet alleen de eerste vlucht van Universal Hydrogen, maar ook het grootste waterstof-elektrische passagiersvliegtuig dat tot nu toe heeft gevlogen. Concurrent ZeroAvia, met een 11-persoons hybride-elektrische Do228, wordt daarmee overtroffen. Het is overigens niet het grootste vliegtuig dat ooit op waterstof vloog. In de jaren tachtig vloog de Sovjet-Unie met een experimenteel Tupolev Tu-155-vliegtuig. 

Zoals Waterstof Magazine eerder meldde werkt Universal Hydrogen met een uniek verwisselbaar systeem met waterstofcapsules die zijn ontworpen om gevuld in vliegtuigen te schuiven. Een vliegtuig tankt dan niet op het vliegveld, maar de  lege tanks worden gewisseld voor volle. Hiermee wordt de toeleveringsketen vereenvoudigd.

De luchtvaartindustrie volgt de ontwikkelingen op het gebied van waterstofaandrijving op de voet, aangezien het gebruik van dit element als brandstof wordt aangeprezen als een van de meest veelbelovende manieren om de sector koolstofarm te maken.

Lees ook: haulotte-heeft-wereldprimeur-met-emissievrije-schaarlift-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen