In alle stilte is op een bedrijventerrein in de stad Torrance in Californië een test begonnen met een stroomaggregaat op waterstof. Het systeem dat back-up stroom moet leveren als het stroomnet uitvalt is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Honda, dat daarvoor gebruik maakt van de brandstofcel uit de personenauto Clarity. Het demonstratieproject is inmiddels volledig operationeel. De brandstofcellen zorgen voor schone noodstroom voor het datacenter op de bedrijfscampus.
De stationaire brandstofceleenheid heeft een vermogen van 500 kW. In de aggregaat zitten tweedehands brandstofcellen afkomstig uit auto’s van Honda die eerder in Californië rondreden. Door het ontwerpproces kan het vermogen van de eenheid met 250 kW toenemen voor elke vier toegevoegde brandstofcellen.
"We geloven dat er een grote belofte is in waterstofbrandstofcellen voor back-upvermogen en het compenseren van potentiële piekmomenten in de stroomvraag", zegt Honda's projectleider van de stationaire brandstofcel Koji Moriyama. "Door onze kerntechnologie, het brandstofcelsysteem, te installeren en te gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals stationaire stroomopwekking, wil Honda het gebruik van waterstof stimuleren en schone energie leveren aan milieubewuste klanten."
Het demonstratieproject sluit aan bij de belangrijkste duurzaamheidsdoelen van Honda. Naast het doel om tegen 2050 koolstofneutraal te worden, streeft de autofabrikant er ook naar om volledig circulair te zijn.
Het bedrijf is marktleider op het gebied van waterstoftechnologieën en ontwikkelt al meer dan 30 jaar brandstofcelvoertuigen. Vanaf 2024 zal Honda een geheel nieuwe waterstof-brandstofcelauto op de markt brengen die wordt ontwikkeld in het productiecentrum in Marysville, Ohio. Wereldwijd heeft Honda zich ertoe verbonden ervoor te zorgen dat elektrische voertuigen (EV's) en brandstofceltechnologieën tegen 2040 100% van zijn wereldwijde verkoop vertegenwoordigen.
Brandstofcellen als backup voor datacenters is niet nieuw. Honda volgt hiermee Microsoft bij het testen van brandstofceltechnologie voor datacenters. Microsoft werkte onlangs samen met de ontwikkelaars van het brandstofcelsysteem Plug om waterstofbrandstofcellen te installeren in twee zeecontainers in Latham, New York. Het doel was om te testen of ze een praktisch alternatief kunnen zijn voor dieselaangedreven back-upgeneratoren voor datacenters. Deze hebben een hoge energiebehoefte omdat ze meer dan 99,99% van de tijd operationeel moeten zijn.
Lees ook: succesvolle-testvlucht-voor-grootste-vliegtuig-voor-personenvervoer