Destinus, een Zwitserse start-up, wil een passagiersvliegtuig op waterstof ontwikkelen dat de reistijd van Europa naar Australië kan verkorten tot iets meer dan vier uur. Op dit moment duurt de huidige vlucht nog 20 uur. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar zijn prototype Eiger getest. De resultaten zijn dusdanig positief dat het Spaanse ministerie van Wetenschap het Zwitserse bedrijf heeft uitgekozen om deel te nemen aan een strategisch initiatief voor schoon vervoer. Het bedrijf krijgt subsidie om samen met Spaanse partners het idee verder uit te werken.
Het Zwitserse Destinus gaat samen met bedrijven, technologiecentra en Spaanse universiteiten werken aan een project waarin 12 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Destinus werkt al samen met het Spaanse motorenbedrijf ITP Aero aan de bouw van een faciliteit om waterstofmotoren te testen. Met de subsidie van de Spaanse overheid wordt de bouw gefinancierd van een testfaciliteit in de buurt van Madrid. Een tweede subsidieproject ter waarde van 15 miljoen euro gaat onderzoek doen naar vliegen op vloeibare waterstof.
Voor het vliegen op zeer hoge snelheden is nog veel onderzoek nodig. Onderzoekers van RMIT University in Melbourne hebben 3D-geprinte katalysatoren gemaakt voor motoren die vijf keer de geluidssnelheid kunnen aandrijven en de extreme hitte kunnen koelen die ontstaat wanneer vliegtuigen zo snel vliegen. Commerciële luchtvaartmaatschappijen die met die snelheden vliegen, kunnen in ongeveer 90 minuten de afstand tussen Londen en New York overbruggen.
Destinus beweert dat zijn technologie ervoor zorgt dat een vlucht van Frankfurt in Duitsland, naar Sydney in Australië slechts 4 uur en 15 minuten duurt. Een vlucht van Frankfurt naar Shanghai duurt dan nog 2 uur en 45 minuten, acht uur korter dan de huidige reis. De projecten maken deel uit van de inspanningen van Spanje om voorop te lopen bij het ontwikkelen en produceren van voertuigen op waterstof voor transport.
Davide Bonetti, VP Business Development en Products bij het Zwitserse Destinus, is blij met de Europese subsidie die via Spanje is binnengehaald. "Voor deep-techbedrijven zoals wij is toegang tot deze EU-herstelfondsen van essentieel belang om geavanceerd onderzoek uit te voeren en de innovatie te versnellen die nodig is om wereldwijd te concurreren. Met deze subsidies zullen op waterstof gebaseerde oplossingen voor luchtvaartmobiliteit een stap dichter bij de realiteit komen.”
Lees ook: toyota-en-rinnai-presenteren-een-barbecue-grill-op-standaard-waterstof-cartridges