• Home Slider01

Rostock rebusHet regionale vervoersbedrijf Rebus Regionalbus in de Duitse stad Rostock schakelt over op waterstof. Het bedrijf actief binnen het openbaar vervoer koopt 52 bussen die rijden op waterstof bij de Poolse busfabrikant Solaris. Op dit moment rijdt Rebus nog met 170 bussen op diesel, maar vanaf het derde kwartaal van 2025 worde de eerste fossiele voertuigen vervangen door bussen met een brandstofcel. Voor de Poolse busfabrikant Solaris is er ook sprake van een primeur. Nog nooit verkocht het bedrijf zoveel waterstofbussen in één order.

Alleen al in de nieuwe bussen investeert Rebus 30 miljoen euro. Bij de depots in Güstrow en Bad Doberan worden tankstations gebouwd. Ook de werkplaatsen op beide locaties moeten worden aangepast. De eerste stap naar een emissievrij busbedrijf kost in totaal 40 miljoen euro. Het federale ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt ​​de extra kosten voor de brandstofcelvoertuigen. Ongeveer 80% van de meerkosten worden hieruit gefinancierd.

Met de overstap naar bussen op waterstof neemt Rebus in de regio Mecklenburg-Vorpommern een unieke positie in. Uit een onderzoek van de regionale omroep NDR onder de gemeentelijke vervoersbedrijven in de deelstaat blijkt dat veel andere vervoerbedrijven overschakelen op batterij-elektrisch. "Maar vanwege de grote actieradius en de kortere tanktijd hebben we gekozen voor waterstof", zegt algemeen directeur Thomas Nienkerk van Rebus Regionalbus. “Daarnaast is de infrastructuur sneller op te zetten dan bij batterij-elektrische voertuigen. Met de 52 bussen op waterstof krijgen we de op een na grootste vloot brandstofcelbussen in Duitsland. Alleen het transportbedrijf in Keulen heeft een grotere vloot voertuigen op H2.”

Rebus bouwt zelf twee waterstoftankstations op om de nieuwe bussen met waterstof te tanken. Een overstap naar batterijvoertuigen zou een groot laadnetwerk vereisen. Bovendien, zo betoogt de Rebus-baas, zouden er een aantal laadpunten nodig zijn bij bushaltes waar bussen tijdens pauzes snel grotere hoeveelheden stroom kunnen opladen. Door gebruik te maken van H2 is dat niet nodig. Een brandstofcelbus van Solaris rijdt ongeveer 400 kilometer op één tankbeurt.

Lees ook: provincie-limburg-stelt-zich-kandidaat-voor-europese-waterstofbank

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen