• Home Slider01

Shell aandeelFinanciële experts in Duitsland twijfelen of nieuwe waterstofbedrijven als Nel ASA, Plug Power, Everfuel, Hyzon, Ballard of ITM Power de winnaars worden van de nieuwe waterstofeconomie. Hoewel een enorm marktpotentieel ligt, blijken de aandelen op de beurzen in Europa en Amerika de afgelopen jaren geen goede investering. De financieel specialisten hebben wereldwijd onderzocht wie de grootste kans maakt om maximaal van de energietransitie te profiteren. De verrassende winnaar is Shell. De van oorsprong Nederlands-Britse oliemultinational heeft zich in een vroeg stadium aangepast aan de veranderingen die de komende decennia gaan plaatsvinden.

Het potentieel bij startups die actief zijn binnen de waterstofsector is enorm. Wereldwijd gaat het om vele honderden miljarden euro’s die opnieuw geïnvesteerd moeten worden. Maar daar zit ook het pijnpunt, de vaak jonge bedrijven hebben onvoldoende kapitaal om dit zeer kostbare proces te voltooien. Shell heeft daarmee minder problemen. Het bedrijf verdient nog zeer veel geld met fossiele brandstoffen en heeft dan ook doorlopend veel geld beschikbaar voor de overgang naar schone energie.

Bij veel waterstofbedrijven is het de vraag of ze het redden en waar de neerwaartse trend op de beurzen gaat eindigen. Het aandeel Nel ASA doet het al jaren slecht en daalde de afgelopen 12 maanden met 8%. ITM Power behaalt -19%, het  Canadese bedrijf Ballard -20%, PlugPower -25%, waterstofproducent Everfuel -33% en vrachtautoproducent Hyzon -45%. Aan de basis van het succes van typische waterstofbedrijven liggen politieke beslissingen en deze zijn nauwelijks te voorspellen. En beleggers houden niet van onzekerheid.

Wereldwijd wordt waterstoffavoriet Shell geprezen om de snelheid waarmee het bedrijf handelt binnen de energietransitie. Het bedrijf heeft zijn inzet voor hernieuwbare energie "vakkundig uitgebreid". Shell streeft er naar om naast de productie van waterstof ook waterstof te importeren. Het Shell-aandeel gaat daarvan profiteren, of profiteert er inmiddels van. Na het dieptepunt, midden in de coronacrisis, steeg het aandeel met bijna 300%. De waterstofbedrijven scoorden in dezelfde periode gemiddeld -50%. Shell verdient met fossiel en investeert in elektrische laadpalen, windparken op zee en een zeer grote elektrolyser in de haven van Rotterdam.

De tweede kanshebber voor de titel van waterstoffavoriet is CF Industries Holdings. Dit is een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd waterstof- en stikstofproducten produceert en verkoopt. De derde kandidaat in de groep van nieuwe waterstoffavorieten is Thyssenkrupp 's waterstofdochter Nucera. Als alle volgens plan verloopt gaat dit bedrijf in juni naar de beurs.

Waterstof wordt in ieder geval door veel beleggers wereldwijd als een lucratief onderwerp beschouwd. Welke waterstofaandeel er uiteindelijk als beste uit de bus komt is echter nog niet beslist. Het blijft voorlopig speculeren met waterstof-aandelen.

Lees ook: schwank-group-heeft-wereldprimeur-met-warmtestraler-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen