• Home Slider01

Toyota dinerToyota Australia presenteert tijdens een stedentrip door Australië een uniek foodtruckconcept met de naam FCV Express Diner. Tijdens het reizende evenement laat de Japanse autofabrikant verschillende toepassingen van Toyota's brandstofceltechnologie zien. Langs verschillende grote steden reizen een Caetano bus met 33 zitplaatsen, een vorkheftruck, een stationaire stroomgenerator en de Toyota Mirai sedan, allen geheel emissievrij met een brandstofcel.

De FCV Express Diner is in de basis een HiAce bedrijfswagen en kan worden ingezet bij evenementen en rampenbestrijding. De bestelwagen maakt gebruik van dezelfde aandrijflijn als de tweede generatie Toyota Mirai. Het voertuig heeft twee tanks die tot 5 kilo waterstof kunnen opslaan. Dit genereert een rijbereik van 400 kilometer.

De laadruimte van de bestelwagen is omgetoverd tot een mobiele keuken, uitgerust met vijf inductiekookplaten, een oven, rijstkoker, koelkast, vriezer en drie spoelbakken met warm en koud water, allemaal aangedreven door de brandstofcel aan boord. De FCV Express Diner kan ook elektriciteit leveren voor externe stroombehoeften en fungeert dan als een mobiele generator.

De Australische Hydrogen Showcase heeft tot doel het potentieel en de voordelen van waterstof-brandstofceltechnologie te demonstreren. De bus op waterstof is daarvoor speciaal overgekomen uit Europa waar het wordt gebouwd bij Caetano in Portugal. In Europa is het voertuig al leverbaar en wordt ingezet al bus binnen het openbaar vervoer. De bus maakt gebruik van Toyota-brandstofceltechnologie en kan tot 37,5 kg waterstof opslaan, wat een rijbereik van ongeveer 450 km oplevert.

Tijdens de Australië toer laat Toyota ook een vorkheftruck met brandstofcel te zien zijn, die momenteel te koop is in Japan en wordt uitgeprobeerd in de onderdelenmagazijnen van Toyota Australia in Melbourne en Sydney. Belangstellenden krijgen ook de kans om in de Toyota Mirai te rijden en de soepele, stille werking zonder CO2-uitstoot te ervaren. Ten slotte zal het evenement andere potentiële toepassingen van waterstoftechnologie demonstreren, waaronder een stationaire brandstofcelgenerator.

De waterstoftour is het afgelopen weekend van start gegaan in Melbourne  en zal het komende weekend te zien zijn in Brisbane (4-5 mei), Sydney (15-16 mei), Canberra (23 mei), Adelaide (1-2 juni) en Perth (13- 14 juni).

Lees ook: waterstofproducent-volth2-opent-tweede-waterstoffabriek-in-duitsland

Beelden van de mobiele keuken op waterstof en meer ziet u via deze link.

Lees ook: waterstofproducent-volth2-opent-tweede-waterstoffabriek-in-duitsland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen