• Home Slider01

Europoort terminalNu steeds duidelijker begint te worden dat Europa haar toekomstige waterstofvraag niet zelf kan opwekken, onderzoeken energiebedrijven de mogelijkheden van grootschalige waterstofimport uit andere werelddelen. De wijze waarop waterstof het meest efficiënt getransporteerd gaat worden is daarbij van groot belang. In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en energiereuzen als Air Liquide, E.ON/Essent, Gasunie, Linde Gas, Shell en Vopak is nu een onderzoek uitgevoerd naar het wereldwijd transporteren van waterstof in de vorm van ammoniak. Vooral het omzetten van ammoniak naar waterstof in het havengebied is onderzocht.

Het belangrijkste voordeel van transport in ammoniak-vorm is dat de distributiesystemen al bestaan. De bewezen technologie moet dan wel flink worden opgeschaald. Op de productieplek van waterstof wordt H2 dan onder hoge druk en hoge temperatuur gebonden met stikstof. De vloeibare ammoniak die daarmee wordt geproduceerd laat zich gemakkelijk transporteren. Op de eindbestemming, meestal de grote importhavens, wordt waterstof in grote krakers weer gesplitst van de stikstof.

Het adviesbureau Fluor heeft in opdracht van de Rotterdamse haven en een aantal energiebedrijven onderzocht of een grote kraker in het havengebied haalbaar is. Deze moet uiteindelijk 1 miljoen ton groene waterstof per jaar leveren. Het project moet veilig zijn en technisch en economisch haalbaar.

Het onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat een grootschalige kraker lagere kosten met zich meebrengt in vergelijking met een aantal kleinere krakers. Dankzij schaalvoordelen, efficiëntere opslag en transport van waterstof resulteert dat uiteindelijk in een lagere kostprijs.

Waterstof kan in verschillende vormen worden opgeslagen en getransporteerd. Gezien de energiedichtheid van het waterstofgas wordt vaak gekozen voor waterstof onder hoge druk, waterstof bij -253 graden Celsius in vloeibare vorm of via een binding met andere stoffen wat vaak resulteert in een vloeibare transportvorm. Het transport in gasvorm via een pijpleiding is bijna altijd de goedkoopste oplossing.

Het onderzoek van adviesbureau Fluor staat op de website van Port of Rotterdam en vindt u via deze link.

Lees ook: watermeln-krijgt-1-5-miljoen-euro-voor-ontwikkeling-h2-aggregaat

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen