• Home Slider01

Zuid Afrika MijnvoertuigEen indrukwekkende foto van het grootste voertuig ter wereld dat rijdt op waterstof. In de platinamijn van Mogalakwena in Zuid-Afrika, eigendom van Anglo American, rijdt een mijntransportwagen op waterstof. De H2 wordt ter plaatse geproduceerd uit zonne-energie met een elektrolyser van 2MW. De foto is gemaakt tijdens een werkbezoek door Noë van Hulst, waterstofadviseur bij International Energy Agency (IEA).

Dit is het eerste voertuig op waterstof in de mijnbouw. Als alles volgens de planning verloopt komt er in 2025 een tweede generatie en drie jaar later moeten er 40 dieselvoertuigen zijn vervangen door voertuigen op waterstof. De transporttrucks zorgen voor ongeveer 80% van de schadelijke uitstoot rond de platinamijn. De eerste mijnbouwtruck ter wereld op waterstof rijdt met brandstofcellen die een vermogen van 800 kW leveren en wordt ondersteund door een batterijpakket van 1,2 MWh. De truck is ontworpen als onderdeel van het beleid van mijnbouwbedrijf Anglo American om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Op de foto valt te zien dat het plaatselijke kantoor erg klein is ten opzichte van de truck. De ashoogte van de wielen is ongeveer twee meter.

Lees ook: waterstof-bevalt-goed-icb-frankfurt-koop-opnieuw-serie-h2-bussen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen