• Home Slider01

Zillertalbahn Wasserstof 2023Er is onrust ontstaan over de vervanging van de dieseltreinen die rijden door het Zillertal in Oostenrijk. Als de geplande waterstoftreinen in twee jaar geleden al waren besteld was er veel geld bespaard. Maar door lang praten is er veel tijd verloren gegaan zijn wordt het emissievrije project een stuk duurder. Sinds 2016 wordt al over een emissievrije spoorlijn door het toeristische dal gesproken.

De ombouw van de trein naar een waterstofaandrijving is te duur, is een veel gehoorde opmerking in Tirol. Momenteel rijden er nog vijf treinen op diesel over het 31 kilometer lange traject. Bij het elektrificeren van de spoorlijn moet er extra grond aangekocht worden en de ombouw van het traject kan op zijn vroegst van start in 2029/2030. Bovendien zouden bovenleidingen het aanzien van het dal schaden.

Uit de laatste calculaties blijkt echter dat treinen op waterstof een stuk duurder zijn. Twee jaar geleden kostten ze nog gezamenlijk 75 miljoen euro, inmiddels is de prijs gestegen naar 100 miljoen. Voor aanpassingen van het spoor moet het rijk 20  miljoen uitgeven, de toeristenverenigingen in het Zillertal jaarlijks nog eens 8 miljoen. De vijf treinen leggen ieder jaar 770-duizend kilometer af, het onderhoud van de voertuigen kost 4,5 miljoen per jaar.

Voor het staatsadviesbureau KCW zit er, berekend over 30 jaar, nog een gat van zo'n 150 miljoen euro tussen een waterstof- en een elektrische aandrijving. Zowel qua aanleg, onderhoud als exploitatie. De kosten voor de elektrische variant worden geschat op 870 miljoen euro, die voor waterstof op 1,02 miljard euro. De exploitant Zillertalbahn is het met de berekening niet eens en gaat er daarentegen nog steeds vanuit dat de prijsverschil beduidend kleiner is.

Terwijl de voor- en tegenstanders van waterstof flink van zich laten horen blijft het verantwoordelijke ministerie neutraal. “In ieder geval steunen we de decarbonisatie van het spoorvervoer op de Zillertalbahn. We zijn ook al jaren in goed gesprek met de deelstaat Tirol", staat in een verklaring. "Hiervoor bestaat een bestaand financieringskader, dat voor alle deelstaten gelijk is en uiteraard ook door de deelstaat Tirol kan worden gebruikt. Voor de deelname van de federale overheid is het belangrijk dat de projecten goed en zo kostenefficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Hiervoor is ook een overeenkomstige studie uitgevoerd. De specifieke beslissing over het project ligt uiteindelijk bij de staat.” De nationale regering van Oostenrijk wil het investeringsrisico niet op zich nemen en houdt vast aan de maximaal 35 procent ondersteuning volgens de wet op de particuliere spoorwegen.

Lees ook: deze-mijnbouwtruck-is-het-grootste-voertuig-op-waterstof-ter-wereld

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen