• Home Slider01

Frankfurt BusHet openbaar vervoersbedrijf In-der-City-Bus, kortweg ICB, heeft opnieuw tien bussen op waterstof besteld bij de Poolse busfabrikant Solaris. Het OV-bedrijf van de stad Frankfurt heeft al 13 van deze H2-bussen die een jaar geleden zijn geleverd. Daarnaast wordt gereden met 16 voertuigen op batterijen. ICB heeft als doel in 2030 alle voertuigen emissievrij te laten rijden.

De investering voor de nieuwe ICB-bussen bedraagt ​​bijna 6,5 ​​miljoen euro. Van dit bedrag wordt 2,88 miljoen euro gefinancierd door het federale ministerie van Digital en Transport (BMDV) en een deel  door de Europese fondsen "Next Generation EU". De tien nieuwe bussen van ICB gaan rijden op lijn 64 in het centrum van Frankfurt. In het voorjaar van 2024 zullen hier uitsluitend emissievrije OV-voertuigen worden ingezet.

ICB-directeur Martin Hulecki is tevreden na een jaar ervaring met waterstof: "Naast het voordeel van het grote bereik bij dagelijks gebruik, overtuigt de technologie door zijn hoge operationele stabiliteit. De nieuwe waterstofbussen halen met een tankinhoud van 37,5 kilogram gasvormige waterstof een actieradius halen van minimaal 350 kilometer. Het voertuig wordt binnen ongeveer 15 minuten volgetankt en weer klaar voor gebruik. De rit is stil en emissievrij, de bus stoot alleen waterdamp of water uit. Het verwarmingssysteem wordt ook elektrisch bediend en door middel van een warmtepomp. Dit betekent dat extra verwarming op fossiele brandstoffen niet meer nodig is.”

Vanaf het voorjaar van 2024 wordt lijn 64 geëlektrificeerd met de tien nieuwe ICB-bussen. Deze lijn loopt via hoofdverkeersaders en dichtbevolkte binnenstedelijke wijken van Ginnheim via Dornbusch, Alte Oper, Hauptbahnhof en Messe naar het Europaviertel. Het vervoersbedrijf heeft berekend dat de ombouw van de lijn moet leiden tot 640 ton minder kooldioxide (CO₂) en zo'n 8,4 ton minder stikstofoxide (NOx) per jaar.

Lees ook: toyota-test-innovatieve-waterstof-opslagmodule-in-periferie-aichi

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen