• Home Slider01

Polen Pesa lokomotiefDe Poolse fabrikant van spoorwegmaterieel Pesa heeft de eerste rangeerlocomotief op waterstof gepresenteerd. Het voertuig met de naam SM42 6Dn, is in basis een SM-42 die eerder is ontwikkeld voor energiebedrijf PKN Orlen. Tijdens de doorontwikkeling is de locomotief voorzien van brandstofcellen. De topsnelheid van het voertuig bedraagt 90 km per uur.

De emissievrije rangeerlocomotief heeft vier assen met vier keer een 180 kW elektromotor. De twee brandstofcellen komen van Ballard en hebben een vermogen van 85 kW per stuk. Ze worden ondersteund door een batterijpakket van 167 kWh. In 32 tanks wordt in totaal 175 kilo waterstof opgeslagen onder 350 bar. Volgens opgave van PESA bedraagt de tanktijd 30 minuten.

De productie van emissievrije voertuigen, waaronder locomotieven en passagierstreinen op waterstof, is het belangrijkste onderdeel van de ‘Green Pesa-strategie’, die uitgaat van de maximale reductie van de CO2-voetafdruk zowel bij de productie als bij de exploitatie van spoorvoertuigen.

Het Poolse bedrijf Pesa is actief binnen het segment ‘rollend spoormaterieel’. Het bedrijf levert sneltrams, trams en elektrische en dieseltreinen aan spoorwegmaatschappijen in binnen- en buitenland.

De video met de eerste beelden van de rangeerlocomotief ziet u via deze link

L
ees ook: europa-s-eerste-tankstation-met-vloeibare-h2-komt-in-haven-van-zeebrugge


Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen