• Home Slider01

Barcelona Benz Bus WaterstofMercedes-Benz komt met een wereldpremière naar de Global Public Transport Summit 2023 in Barcelona. De Duitse voertuigenfabrikant meldt deze ochtend dat de bus eCitaro met een brandstofcel in de Spaanse stad voor het eerst te zien zal zijn. De eCitaro is van oorsprong een batterij-elektrische bus die door de fabrikant wordt omschreven als een wereldwijde bestseller.

De nieuwe, emissievrije lijnbus met een brandstofcel combineert een grote actieradius met een hoge passagierscapaciteit. Vanaf volgende maand is het voertuig, met een actieradius van 350 kilometer en een capaciteit van 128 passagiers, al leverbaar.  Mercedes-Benz meldt dat de eCitaro op waterstof hiermee naadloos stadsbussen met een verbrandingsmotor kan vervangen. Tegelijkertijd is het de ideale aanvulling voor vervoerders met een bestaand batterij-elektrisch wagenpark die hun lange routes willen rijden zonder te hoeven opladen en zonder extra bussen te hoeven inzetten omdat electrisch-voertuigen langere tijd moeten stilstaan om de batterijen weer op te laden .

De eCitaro op waterstof heeft een brandstofcel met een vermogen van 60 kW dat wordt ondersteund door een pakket van 4 accu’s met 98 kWh per stuk. Door optimaal gebruik te maken van stroom uit de brandstofcel en stroom uit het accupakket claimt de fabrikant een zeer efficiënte bus te hebben ontwikkeld. Dankzij de gunstige gewichtsverdeling van batterijen en brandstofcellen maakt de gekozen technologie een hoge passagierscapaciteit mogelijk.

Voordat de eCitaro in juni in serieproductie gaat, is het voertuig op alle vlakken uitvoerig getest. De focus lag met name op de nieuwe brandstofcel en het waterstofsysteem.

Ook op technologisch gebied is de bus uniek. Bij het gebruik van elektrische bussen speelt de analyse van bedrijfsgegevens om de economische efficiëntie te optimaliseren een steeds belangrijkere rol. Mercedes-Benz biedt daarom als een van de eerste voertuigfabrikanten in Europa de TiGR virtuele data-interface aan voor busbewaking op afstand volgens de universele, internationale standaard die is gedefinieerd door ITxPT. Hierdoor kunnen vervoerders met gemengde wagenparken gebruikmaken van een homogene database en met de beschikbare data de voertuigen zeer efficiënt laten rijden.

De beurs Global Public Transport Summit 2023 wordt van 4 tot 7 juni 2023 in Barcelona gehouden.

Lees ook: vliegtuigfabrikant-fokker-wil-comeback-met-emissievrij-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen