• Home Slider01

Zeebrugge portDe haven van Zeebrugge krijgt binnenkort een openbaar tankstation voor vloeibare waterstof voor vrachtwagens. Air Products zal het station installeren en exploiteren, terwijl Aers Energy België, dochteronderneming van het Nederlandse Aers BV uit Aardenburg, de beveiligde parking, de truckshop en het restaurant ernaast zal uitbaten. Het nieuwe station zal uniek zijn omdat dit het eerste station in Europa zal zijn waar vloeibare waterstof aan de pomp verkrijgbaar is. Zware vrachtwagens die waterstof in vloeibare vorm kunnen tanken worden momenteel alleen nog maar door Daimler Truck ontwikkeld.

Aers Energy België is een samenwerking aangegaan met de Belgische afdeling van Air Products voor de realisatie van ‘het tankstation van de toekomst’: een multi-fuel waterstoftankstation voor trucks plus een serviceplein in de haven van Zeebrugge. De innovatieve tanklokatie komt aan de afslag 19 ‘Zeebrugge’ van de snelweg A11 op een paar kilometer afstand van de Nederlands-Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen.

Daar komt een XXL-truckstop inclusief een waterstoftankstation voor vrachtwagens, elektrisch laden voor e-trucks en personenauto’s, bewaakte truckparking voor 135 vrachtwagens en een winkel, restaurant en toiletfaciliteiten voor beroepschauffeurs. Aers Energy België, het bedrijf dat de bouwlicentie heeft binnengehaald, heeft Air Products benaderd omdat dat bedrijf al zestig jaar ervaring heeft met waterstofproductie, logistiek en diensten. Air Products is een pionier in de energietransitie met meer dan 10 miljard euro aan aangekondigde investeringen in schone waterstofprojecten over de hele wereld.

Tom Hautekiet, commercieel directeur van de haven van Antwerpen-Brugge, is enthousiast dat zijn haven de eerste in Europa wordt met een tankstation voor waterstof in vloeibare vorm. “Dit is een belangrijke stap naar bijna totale koolstofneutraliteit tegen 2050. De samenwerking tussen Air Products en Aers Energy Belgium is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame transportoplossingen. Met het baanbrekende multifuel waterstoftankstation in Zeebrugge zet Europa een grote stap in de richting van CO2-vrij zwaar wegtransport. Dit project toont niet alleen de kracht van samenwerking, maar benadrukt ook de cruciale rol die waterstof zal spelen bij het vormgeven van een schonere en duurzamere toekomst voor de transportsector.”

Foto: de bouw van de XXL-truckstop is inmiddels begonnen op het groene terrein tussen de windmolens midden op de foto

Lees ook: vijf-autofabrikanten-ontwikkelen-samen-verbrandingsmotoren-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen