• Home Slider01

Den Haag Rib op waterstofEen wereldprimeur tijdens de Wereldkampioenschappen Zeilen 2023 in Den Haag, Nederland. Daar presenteert Nederlandse zeilorganisatie Watersportverbond een rib op waterstof. Ribs zijn snelle rubberboten met een stijve romp van polyester of aluminium en worden ingezet als coachboot bij zeilwedstrijden. Doorgaans zijn de vaartuigen voorzien van krachtige buitenboordmotoren op diesel of benzine. De zeer wendbare ribs worden ook veel gebruikt door reddingsmaatschappijen, politie, marine, douane, bedrijven en pleziervaart.

De ontwikkeling van de eerste rib op waterstof ontstond met een idee van de Nederlandse Olympische zeilcoach Jaap Zielhuis tijdens de Wereldkampioenschappen Zeilen 2018 in Denemarken. Het Nederlandse  Sailing Innovation Centre bracht vervolgens de Watersportverbond, Technische Universiteit Delft, De Stille Boot, Intelligent Energy, Hyfly, Koedood Marine Group en Scheepswerf Habbeké samen om de plannen uit te werken. De H2C Boat is uiteindelijk ontwikkeld door de Nederlandse startup H2 Marine Solutions.

Het vaartuig is uitgerust met een Torqeedo Deep Blue 50R buitenboordmotor, aangedreven door een Deep Blue-batterij van 40 kWh en een brandstofcel met een vermogen van 51 kWh. Door een combinatie van batterij en brandstofcel kan minimaal 5 uur achter elkaar worden gevaren. De H2C-boot is zes meter lang, weegt 1000 kilo en haalt een topsnelheid van 45 km/u. En dat alles helemaal stil en emissievrij. De innovatieve coachboot is de afgelopen maanden in de praktijk getest door TeamNL Zeilen en was te eerder te zien tijdens het event Eemshaven 50 jaar en op Sail Den Helder. Dit is het eerste WK voor een waterstof rib.

Het Wereldkampioenschappen Zeilen 2023 worden gehouden in Den Haag, Nederland, van 8 tot en met 20 augustus 2023. Het wordt de zesde editie van de Wereldkampioenschappen Zeilen. Het is het wereldkampioenschap voor alle disciplines op de volgende Olympische Spelen.

Lees ook: japan-zomerfeestje-succes-verzekerd-marshmallows-en-hanpen-op-de-waterstofgrill

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen