• Home Slider01

Advanced IonicsHet Amerikaanse waterstofbedrijf Advanced Ionics heeft bij een aantal durfinvesteerders bijna 12 miljoen Euro opgehaald voor de verdere ontwikkeling van een nieuw productieproces voor waterstof. Het bedrijf werkt daarbij met de Symbiotic Electrolyzer Technology,  die gebruik maakt van stoom dat op veel grote productiebedrijven al aanwezig is. Advanced Ionics claimt dat hiermee waterstof geproduceerd kan worden voor een prijs die lager ligt dan één euro per kilo.

De bedrijven BP Ventures, Mitsubishi Heavy Industries, Clean Energy Ventures en Gatemore Capital Management gaan gezamenlijk investeren in de startup.  Groene waterstof, geproduceerd door watersplitsing via elektrolyse met behulp van hernieuwbare energie, zal naar verwachting een sleutelrol spelen bij het koolstofvrij maken van transport en industrie. Groene waterstof wordt nu nog kleinschalig geproduceerd en is tot vijf keer duurder dan grijze waterstof geproduceerd via steam-reforming. De technologie van Symbion, maakt gebruik van de warmte die vrijkomt bij de bestaande activiteiten van een fabriek. Hierdoor wordt aanzienlijk efficiënter omgesprongen met het energieverbruik van een fabriek. Bij traditionele electrolysers wordt ongeveer 50 kWh verbruikt voor de productie van waterstof. Het systeem van Advanced Ionics vraagt slechts 35 kWh, een besparing van 30%. De stroomprijs bepaalt meer dan 70% van de totale kosten van groene waterstof.

De nieuwe techniek is vooral interessant voor productiebedrijven van ammoniak. Hiervoor wordt al stoom op hoge temperatuur geproduceerd. Door hiervan optimaal gebruik te maken denkt Advanced Ionics de kostprijs voor waterstof sterk te verlagen.

Een van de investeerders,  oliegigant BP, dat de koolstofuitstoot de komende decennia sterk wil verminderen, zet hoog in op groene waterstof. Tegen 2030 wil het tussen de 0,5 en 0,7 miljoen ton groene waterstof per jaar produceren.

Lees ook: eerste-iveco-vrachtauto-s-op-waterstof-eind-dit-jaar-op-de-europese-wegen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen