• Home Slider01

walmart santiago chili waterstofDe Amerikaanse retailer Walmart heeft een primeur in Latijns-Amerika. De afgelopen week opende het bedrijf een fabriek voor groene waterstof bij het distributiecentrum in Santiago, de hoofdstad van Chili. De fabriek is ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met Engie en moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een emissievrij bedrijf in 2040.  De opening van de fabriek is bijgewoond door  Walmart Inc. CEO Doug McMillon, Cristián Barrientos, CEO van Walmart Chili, en verschillende overheidsfunctionarissen.

"We zien een enorm potentieel voor ons bedrijf en gaan het gebruik van waterstof-technologie uitbreiden naar alle distributiecentra van Walmart in het hele land”, liet topman Cristián Barrientos van Walmart Chili zijn toehoorders weten. “We willen het interne logistieke netwerk van het retailbedrijf in het hele land uiterlijk in 2025 voorzien van groene waterstof. En we kijken ook naar andere toepassingen.”

In eerste instantie gaat de waterstoffabriek H2 produceren voor 200 vorkheftrucks die nu nog op accu’s werken. De voertuigen voor intern transport krijgen allemaal een brandstofcel. Walmart meldt dat hiermee  250 ton giftig afval van accu’s per jaar wordt bespaard. In de loop van het 15-jarige project verwacht Walmart dat het de uitstoot van CO2 in de atmosfeer met 17.100 ton zal verminderen, het equivalent van het planten van 34.200 bomen.

"Walmart is al in 2012 begonnen met het gebruik van waterstof binnen de logistiek, met een vloot van 50 voertuigen en vorkheftrucks in de VS. Sindsdien hebben we het waterstofproject uitgebreid tot meer dan 9.500 vorkheftrucks", aldus CEO McMillon. “Met meer dan tien jaar ervaring en vooruitgang, is Walmart goed gepositioneerd om te investeren in Chili als producent van schone energie, inclusief groene waterstof.

Het potentieel van het opwekken van groene waterstof uit zon en wind in Chili is enorm. De Chileense regering heeft van hernieuwbare energie een prioriteit gemaakt. Als gevolg daarvan hebben de Chileense zonne- en windenergiesectoren hun opwekkingscapaciteit de afgelopen jaren vervijfvoudigd, waarbij naar verwachting tot 70% van de opgewekte elektriciteit in het land hernieuwbaar zal zijn. Chili wil een duurzame economie rond de opwek van waterstof bouwen.

Walmart haakt in op het groene beleid van de overheid. Inmiddels is 84% ​​van het stroomverbruik van Walmart Chili afkomstig uit schone energiebronnen. De meer dan 390 vestigingen liggen op schema om het doel om op 100% hernieuwbare energie te werken te halen. De uiterste datum is 2035.  “We hebben ons ten doel gesteld om een ​​regeneratief bedrijf te worden. Een bedrijf dat de zaken beter achterlaat dan we ze aantroffen”, aldus McMillon. “De energietransitie die onze wereld nodig heeft, is niet eenvoudig, maar door samen te werken kunnen we het.”

De Amerikaanse retailer Walmart heeft 10.500 winkels en tal van e-commerce websites in 20 landen. Het bedrijf draait dit jaar een omzet van 560 miljard euro en heeft wereldwijd ongeveer 2,1 miljoen medewerkers in dienst. 

Lees ook: nederland-nieuwe-handelsmissie-maakt-kennis-met-waterstofbedrijven-in-australie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen