• Home Slider01

Wenen Fest waterstofHet Duitse bedrijf FEST heeft begin deze week een elektrolyser van 3 MW geleverd aan Wiener Netze en Wiener Wasserstof. De installatie, weggewerkt in twee zeecontainers van 40 voet, zijn enkele dagen eerder per vrachtauto aangevoerd. Het wordt de eerste fabriek voor groene waterstof in de Oostenrijkse hoofdstad. Tien bussen die op H2 gaan rijden worden de eerste afnemers.

De waterstoffabriek komt te staan op de Wiener Netze-campus in Simmering. Vanaf het najaar van 2023 moet hier waterstof worden geproduceerd, dat bijvoorbeeld in de bussen van Wiener Linien zal worden gebruikt. “De bedrijven Wien Energie, Wiener Netze en Wiener Linien werken binnen dit project samen en zetten een belangrijke stap in de richting van het koolstofvrij maken. Ik denk dat Oostenrijk een grote stap kan zetten in de richting van het doel om klimaatneutraal te worden”, zei wethouder Economische Zaken Peter Hanke (SPÖ) bij de start van de bouw van de werkzaamheden.

Voor de initiatiefnemers is het belangrijk dat het groene waterstof is. Het is ‘groen’ omdat het wordt opgewekt uit groene stroom: elektriciteit uit wind, zon en waterkracht. Momenteel is het internationaal gebruikelijker dat waterstof wordt geproduceerd met behulp van aardgas; Bij dit proces ontstaat echter een grote hoeveelheid CO2, waardoor deze grijze waterstof uit aardgas schadelijk is voor het klimaat.

Dat geldt niet voor de fabriek in het 11e district van Wenen: het elektrolyseproces is een duurzame methode, omdat hier het water wordt gesplitst met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Hierbij ontstaat zuurstof en waterstof. De vrijgekomen zuurstof wordt afgeblazen, de waterstof wordt direct ter plaatse gecomprimeerd. Dan is het eenvoudiger op te slaan en te transporteren.

Simmering speelt een grote rol als locatie en energiehotspot, hier bevindt zich de grootste energiecentrale van Oostenrijk: "Op het terrein van Wiener Netze in Simmering hebben we de mogelijkheid om bussen te tanken en we kunnen hier ook waterstof in de productieprocessen gebruiken”, legt Gerhard Fida, algemeen directeur van Wiener Netze, uit. “Op deze manier helpen we de gasvoorziening in de toekomst klimaatvriendelijker te maken”.

De dagelijks geproduceerde hoeveelheid waterstof van maximaal 1.300 kilogram is voldoende om ongeveer 60 bussen en vrachtwagens van brandstof te voorzien. Naast de H2-opwekkingsinstallatie wordt in Simmering nog een waterstoftankstation voor bussen en vrachtwagens gebouwd. Transport- en logistieke bedrijven kunnen er in de toekomst groene waterstof van 350 of 700 bar tanken. 

Niet alleen mobiliteit, maar ook industriële partners kunnen dan de waterstof verkrijgen. Hiervoor wordt een aparte afhaalruimte met aanhangwagens ingericht. Ook het H2- tankstation op het terrein van busgarage Wiener Linien in Leopoldau zal in de toekomst door de nieuwe waterstoffabriek in Simmering worden bevoorraad.

Lees ook: verenigde-arabische-emiraten-zeroavia-sluit-overeenkomst-met-h2-producent-masdar

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen