• Home Slider01

LasVegas busEen primeur voor Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada. Het vervoersbedrijf Regional Transportation Commission of Southern Nevada (RTC) introduceert de eerste bussen op waterstof in de stad en zelfs de hele staat. De nieuwe bussen zijn vervaardigd door New Flyer, marktleider op het gebied van zware transitbussen in Noord-Amerika, en zijn voorzien van brandstoftechnologie van Ballard. Het blijft niet bij deze twee voertuigen met een lengte van 12 meter, RCT heeft nog zeven extra grote waterstof-bussen van 18 meter besteld, die in de herfst van 2024 worden geleverd.

“Deze bussen zijn gemakkelijker te onderhouden, stiller en helpen ons de klimaatverandering tegen te gaan”, aldus senator Cortez Masto. “Ik ben er trots op om met RTC uit Zuid-Nevada te mogen samenwerken om de financiering veilig te stellen en deze nieuwe bussen op straat te krijgen.” De technologisch geavanceerde voertuigen zijn gefinancierd met een subsidie van 3,5 miljoen euro van het Amerikaanse ministerie van Transport. De subsidie ​​voorziet ook in financiering om personeel op te leiden om de nieuwe technologie te onderhouden en te bedienen.

“Terwijl Zuid-Nevada op weg is naar een groenere toekomst, is het omarmen van duurzame transportopties een verantwoorde ecologische keuze die onze gemeenschap vooruit helpt”, aldus County-commissaris Justin Jones. “Door te investeren in duurzame technologie creëren we groene banen die zowel ons milieu als onze economie ten goede komen.”  

In de staat Nevada is transport verantwoordelijk voor meer dan 40% van alle broeikasgasemissies. Daarom wil busbedrijf RTC investeren in schoon vervoer. Het kopen van bussen is slechts een deel van het traject naar emissievrij. Daarvoor is een Zero Emissions Bus Rollout Plan ontwikkeld waarin de stappen worden geïdentificeerd die de RTC zal nemen om het wagenpark tussen nu en 2050 over te zetten van fossiele brandstoffen naar 100 procent nul-emissie. Voorwaarde is wel dat de investeringen betaalbaar moeten zijn.

De nieuwe brandstofcelbussen worden aangedreven door gecomprimeerd waterstofgas, een natuurlijk overvloedig aanwezig element. De brandstofcel combineert waterstof en zuurstof om via een elektrochemisch proces elektriciteit op te wekken. Het enige resulterende bijproduct is water. De bussen bewegen zich geruisloos door de straten van de wereldberoemde gokstad en zijn binnen 15 minuten weer volgetankt. Air Products levert voor dit project de waterstof.

Lees ook: duitsland-100-000-ritten-en-1-miljoen-kilometer-voor-taxi-s-op-waterstof-in-berlijn

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen