• Home Slider01

Boden Green Steel HydrogenIn de Zweedse stad Boden zijn de ontwikkelingen voor de eerste grootschalige groene staalfabriek van Europa in volle gang. Thyssenkrupp Nucera levert gestandaardiseerde 20 MW elektrolysemodules voor de productie van groene waterstof. Verschillende elektrolysers worden geschakeld tot een geïnstalleerd vermogen van meer dan 700 MW. Hierdoor ontstaat een van de grootste fabrieken voor groene waterstof van Europa. 

De eerste fabriek waar groene staal geproduceerd wordt door het verbranden van waterstof komt te staan bij de stad Boden in het noorden van Zweden. In de beginfase zal de site 2,5 miljoen ton groen staal produceren en tegen 2030 zal dit naar verwachting zijn toegenomen tot ongeveer 5 miljoen ton. Er is nu al een grote vraag naar producten van groene staal in de auto-industrie, die op deze wijze de ecologische voetafdruk wil verkleinen. 
 
De grote uitdaging bij de productie van staal zijn de benodigde hoge temperaturen die met stroom niet behaald kunnen worden. In een tussenstap wordt van groene stroom uit wind en waterkracht waterstof geproduceerd. Hiermee kan wel de benodigde productietemperatuur worden behaald. Traditionele verbrandingsprocessen van aardgas en steenkoop behoren daarmee tot het verleden. Het productieproces van staal met waterstof zorgt voor een emissiereductie tot 95%.  

“De waterstoffabriek in Boden wordt vele malen groter dan de meeste bestaande elektrolysefabrieken van vandaag. Door onze eigen sterke technische expertise te combineren met die van een bewezen krachtige en zeer efficiënte elektrolysers van Thyssenkrupp Nucera, kunnen we de zware industrie te transformeren. We beginnen met staal in Boden, direct aan de Botnische Golf, maar dat is nog maar het begin”, zegt Maria Persson Gulda, Chief Technology Officer van initiatiefnemer H2 Green Steel. Het bedrijf heeft tot doel de geproduceerde emissies te helpen compenseren en de klimaatverandering tegen te gaan. Daarom richt de industriële start-up zich op industriële processen waar de meeste impact kan worden gemaakt. 
 
Bij de realisatie heeft H2 Green Steel gekozen voor een industriële partner met ruime ervaring bij de bouw van waterstoffabrieken wereldwijd. Thyssenkrupp Nucera is betrokken bij de installatie van een 2+ GW elektrolyse-installatie voor Air Products in Saoedi-Arabië, de levering van een fabriek voor Unigel in Brazilië en een 200 MW waterstoffabriek voor Shell in de haven van Rotterdam.

Lees ook: usa-eerste-waterstofbussen-gaan-rijden-in-gokstad-las-vegas-nevada

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen