Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van mobiliteit op waterstof. Het Duitse bedrijf Keyou, ontwikkelaar van verbrandingsmotoren op waterstof, meldt dat eind dit jaar de eerste vrachtauto’s worden uitgeleverd. Deze voertuigen zijn niet 100% emissievrij, maar voldoen wel aan de nieuwste Europese regels. Hierin staat dat verbrandingsmotoren blijven toegestaan, mits deze op synthetische -dus niet fossiele- brandstoffen rijden. Voor het bedrijf Keyou, gevestigd on de omgeving van München, is dit belangrijk nieuws. Hier wordt al jarenlang geïnvesteerd in verbrandingsmotoren op waterstof. Keyou gelooft wel in een brandstofcel, maar is van mening dat deze techniek voorlopig te ingewikkeld is om grootschalig te worden toegepast. De waterstofverbrandingsmotor, voor het overgrote deel gebaseerd op bestaande techniek, kan de overgang naar nagenoeg emissievrij enorm versnellen.
Vorig jaar presenteerde Keyou nog een wereldprimeur met een 18-tons vrachtwagen en de 12 meter lange stadsbus aangedreven door waterstofmotoren op de IAA Transportation 2022. De eerste truck is gebouwd op een Mercedes-Benz Actros-chassis. Het voertuig maakt momenteel zijn dagelijkse rondes op het testterrein van de Duitse strijdkrachten in Neubiberg, ten zuidoosten van München. De motorkalibratie op de 18-tons truck is helemaal afgerond en de integratie en afstemming van de verschillende systemen bijna. TÜV Süd heeft inmiddels individuele voertuigvergunningen afgegeven.
De eerste acht vrachtwagens zullen in het vierde kwartaal van dit jaar worden geïntegreerd in de dagelijkse vervoersbewegingen bij klanten die als pionier gaan dienen. Deze vrachtwagens worden omgebouwd naar waterstofverbranding en voorzien van CO2-vrije KEYOU-inside motor.
Een van de eerste klanten, expediteur EP-Trans, transporteert voor zijn opdrachtgevers met zo'n 300 vrachtwagens goederen door heel Europa. Directeur Markus Pumpf is overtuigd van de technologie: "Elektrische vrachtwagens zijn voor ons ondenkbaar. Op de testbaan waren we zeer positief verrast door de prestaties van de 18-tons vrachtwagen, dus besloten we al vrij vroeg om twee voertuigen te kopen." De EP Group zet in op duurzaamheid via waterstoftechnologie. Het bedrijf gaat samen met Keyou een proefproject starten om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om op waterstof te gaan rijden. De bedrijven zien zichzelf als waterstof-pionier.
Voor logistieke bedrijven is de waterstofmotor ook financieel aantrekkelijk: één kilogram waterstof levert dezelfde energie-inhoud als 3,3 liter diesel. De alternatieve aandrijving en de classificatie als emissievrije voertuigen elimineren echter een TCO-kostenfactor: de Keyou-voertuigen zijn tolvrij. De overstap naar waterstof wordt nog aantrekkelijker op 1 januari 2024, wanneer in Duitsland de zogenaamde CO2-toeslag wordt ingevoerd, met extra kosten voor dieselvrachtwagens van 200 euro per ton CO2.
Lees ook: zweden-waterstoffabriek-van-700-mw-voor-productie-van-groene-staal-in-boden-2