Een voormalig schoolgebouw verwarmen met waterstof. Dat is het plan van wethouder Masserini van de gemeente Ganzzaniga in het noorden van Italië. De afgelopen week werd het voorstel gepresenteerd. Waterstof moet ter plaatse opgewekt worden met groene energie, geproduceerd door zonnepanelen op het dak en het schoolplein. “Dit is de toekomst, laten we Nederland kopiëren”.
De voormalige basisschool in Orezzo, een gehucht in de gemeente Gazzaniga, is nu in gebruik bij verschillende verenigingen. Wethouder Marco Masserine is ervan overtuigd dat waterstof de energie van de toekomst wordt en wil daarom investeren. Het project bestaat uit een of meerdere ketels voor centrale verwarming op waterstof. De elektrolyser wordt gevoed door drie zonnevelden. Een op het dak van de voormalige school en twee in de onmiddellijke nabijheid. “De zonnepanelen”, zegt Masserini in de lokale krant L’eco di Bergamo, "zullen met de geproduceerde 200 kilowatt een aantal elektrolysers aandrijven die de watermoleculen splitsen in waterstof en zuurstof. En dat allemaal zonder CO2-uitstoot.” De waterstof zal worden geproduceerd in een container die tussen de voormalige scholen en het sportveld zal worden geplaatst. “De extra energie uit de zomer kan worden opgeslagen voor de winter. Ik denk dat we, als we snel besluiten, de eerste in Italië kunnen zijn”, legt Masserini uit. Voor het project verwacht de wethouder 500.000 tot 600.000 euro subsidie te kunnen ophalen.
De Italiaanse wethouder heeft zich laten inspireren door een project in de Nederlandse plaats Lochem in het oosten van Nederland. Hier zijn 12 eengezinswoningen, allemaal gebouwd rond 1900, uitgerust met een ketel die pure waterstof verbrandt zonder CO2-uitstoot. Als groene waterstof een pijler is van de Europese Green Deal-strategie die tot doel heeft de schadelijke uitstoot met 55% te verminderen en in 2050 te elimineren, wil Gazzaniga geen tijd verspillen, schrijft L’eco di Bergamo.
Lees ook: regio-metz-gaat-huisvuil-inzamelen-met-vrachtauto-s-op-waterstof