• Home Slider01

Ferry Norway HydrogenHet vervoersbedrijf Torghatten Nord en de waterstofproducent GreenH hebben een overeenkomst getekend over de levering van waterstof aan twee nieuwe waterstofveerboten. Deze gaan vanaf najaar 2025 over de Vestfjord in Noorwegen gaan varen. Dat meldt GreenH in een persbericht. Vorig jaar werd duidelijk dat de veerboten op de verbinding Bodø-Moskenes-Værøy-Røst door Torghatten Nord zullen worden geëxploiteerd en gaan varen op groene waterstof. Het leveringscontract voor H2 is voor een periode van 15 jaar afgesloten.

De Noorse Dienst voor Openbare Wegen heeft berekend dat de waterstofveerboten samen jaarlijks 26.500 ton CO2 zullen helpen terugdringen, dat staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 13.000 dieselauto's. Batterij-elektrisch is op dit traject niet mogelijk. De schepen zijn drie uur onderweg om de overkant van het fjord te bereiken.

De waterstoffabriek kan straks 6 tot 10 ton groene waterstof per dag produceren. De fabriek draait met een hoog rendement, omdat ook de restproducten optimaal gebruikt worden. De totale faciliteit bestaat uit een productielokatie voor waterstof, een distributiesysteem voor zowel waterstof als zuurstof en een koppeling met het stadverwarmingsnet. De investeringskosten van de fabriek zullen oplopen bijna 90 miljoen euro. Er worden 10 tot 30 banen gecreëerd.

“Nu is het duidelijk dat we een van de grootste en eerste waterstoffabrieken van Europa gaan bouwen in Langstranda in Bodø”, zegt CEO van GreenH, Morten Solberg Watle. “Dit is zeer goed nieuws voor het verduurzamen van het vervoer in Noorwegen. De fabriek gaat ons helpen bij het opbouwen van expertise en zorgt voor waardecreatie voor Bodø en heel Midden-Noorwegen.”

De Noorse minister minister van Transport Jon-Ivar Nygård is enthousiast over het project. “We zijn inmiddels gewend aan elektrische veerboten door heel Noorwegen. Hier nam Noorwegen de leiding. Sommige veerboten varen over bijzonder lange afstanden, zoals de verbinding tussen Bodø en Lofoten, die er drie uur over doet om de fjord over te steken. Bij dergelijke verbindingen zullen batterijen eenvoudigweg niet werken. Daarom is waterstof een uitstekend alternatief. Ik kijk uit naar de verdere ontwikkeling”, zegt Nygård. De nieuwe veerboten moeten vanaf 1 oktober 2025 operationeel zijn.

Lees ook: italie-plannen-voor-schoolgebouw-op-waterstof-in-bergdorpje-orezzo-bergamo

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen