• Home Slider01

Arizona Nikola truck waterstofDe Amerikaanse start-up Nikola Motors en de Duitse fabrikant Bosch maken bekend dat de eerste vrachtauto’s op waterstof eind dit jaar gaan rijden op de Amerikaanse wegen. De brandstofcelmodule, het belangrijkste en meest gecompliceerde onderdeel van de trucks worden inmiddels geproduceerd in de Bosch-fabriek in Stuttgart-Feuerbach, Duitsland. Nikola is de eerste klant van Bosch voor dit nieuwe systeem. Op een afgesloten terrein in Arizona wordt het eerste Nikola Two-prototype inmiddels getest. (foto)

Het Duitse Bosch speelt bij de ontwikkeling een belangrijke rol. Het bedrijf heeft een ​​lange staat van dienst op het gebied van technische innovatie. Het is dan ook niet vreemd dat Bosch nu wereldwijd voorop loopt bij de ontwikkeling van onderdelen van de waterstoftechnologie. In 2030 wil het bedrijf al 5 miljard euro omzet halen uit de waterstofactiviteiten. "Bosch is een van de weinige bedrijven die in staat is om technologie die zo complex is als brandstofcelsystemen massaal te produceren", aldus Markus Heyn, lid van de raad van bestuur van Bosch en voorzitter van Bosch Mobility. "We hebben niet alleen de vereiste systeemexpertise, maar ook het vermogen om nieuwe ontwikkelingen snel op te schalen naar massaproductie." Het bedrijf verwacht dat 20% van de nieuwe zware vrachtwagens (6 ton of meer) de komende jaren zal worden aangedreven door brandstofcellen.

“De technologie van Bosch begint met elektrolyse en eindigt met de waterstofmotor”, benadrukte het bedrijf zonder twijfel. “Alleen met waterstof kan er een klimaatneutrale wereld komen. Voor Bosch is dat glashelder.” Het bedrijf pleit dan ook sterk voor de totstandkoming van een waterstofeconomie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de mobiliteit, maar ook naar waterstof-toepassingen binnen industriële processen, inclusief elektriciteitscentrales.

Christian Appel, klanthoofdingenieur, Bosch Engineering, is als Customer Chief Engineer verantwoordelijk voor de technische coördinatie van de Bosch-componenten in de waterstof-vrachtwagen Nikola Two. Zijn grootste uitdaging is de enorme hoeveelheid verschillende uitdagingen die het project met zich meebrengt. “We verbeteren niet alleen een voertuig dat al op de markt is gebracht, maar werken intensief samen met de klant om het rijden met een vrachtwagen helemaal opnieuw te definiëren. We helpen een start-up zijn visie om te zetten in realiteit”, zegt Appel. En Bosch profiteert ook, legt hij uit: "Onze grondige kennis van een aandrijflijntechnologie die een revolutie teweeg kan brengen in het goederenvervoer, geeft ons een concurrentievoordeel."

Hoewel de Amerikaanse klant Nikola zich volledig richt op mobiliteit op waterstof via een brandstofcel, kijkt ontwikkelaar Bosch ook naar een waterstofverbrandingsmotor op H2. Deze zijn een stuk eenvoudiger te produceren en aanzienlijk goedkoper. Bosch verwacht dat zijn waterstofmotor volgend jaar productierijp is. Dat lijkt bijzonder ambitieus, maar zoals Bosch uitlegt: "Deze bestaat voor meer dan 90 procent uit technologieën die inmiddels al lang ontwikkeld zijn. Dat maakt het een stuk eenvoudiger.”

Lees ook: china-productie-van-groene-waterstof-stijgt-te-snel-overcapaciteit-dreigt

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen