Energiebedrijf Uniper start deze maand met een proef om waterstof op te slaan in poreus gesteente bij de gasopslag in de Duitse gemeente Bierwang. Het bedrijf ziet de opslag van groene energie als een essentieel onderdeel van het koolstofvrij maken van de Europese energiemarkt. Het doel van de proef is de haalbaarheid van opslag van grote hoeveelheden waterstof te onderzoeken.
Voor het onderzoek is op een bestaande boorlocatie van Uniper Energy Storage een gespecialiseerde gastechnische eenheid ingericht. De afgelopen zomer is aan de voorbereiding gewerkt. Vanaf deze maand zal de eerste waterstof worden geïnjecteerd. De opslagproef heeft tot doel om in drie bedrijfsfasen verschillende methaan-waterstofgasmengsels met 5 procent, 10 procent en 25 procent waterstofgehalte in het aardgas in een klein voormalig aardgasreservoir te injecteren en drie maanden later weer uit de bodem te onttrekken. De poreuze steenlagen bevinden zich op 1500 meter onder het aardoppervlak.
“Waterstof speelt een cruciale rol in onze nieuwe strategie en HyStorage maakt deel uit van de uitvoering ervan”’ zegt Doug Waters, algemeen directeur van Uniper Energy Storage. “Deze waterstofopslag is een kansrijk project om de bestaande aardgasinfrastructuur te testen op de mogelijke transitie naar groene waterstof. Het zal ook helpen de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de leveringszekerheid aan onze klanten te waarborgen. Het project zal inzicht geven in hoe opslag van poreus gesteente en technische gasfaciliteiten zullen presteren wanneer de waterstofeconomie gaat groeien”. Uniper verwacht dat de vraag naar opslagcapaciteit zal toenemen naarmate de hernieuwbare energiebronnen toenemen. Opslag in poreus gesteente heeft volgens Waters niet alleen een enorm potentieel om flexibiliteit te bieden aan de opkomende waterstofmarkt, maar ook om verbinding te maken met Europese waterstofcorridors.”
“De toekomstige waterstofinfrastructuur moet veilig en betrouwbaar functioneren”, zegt Markus Mitteregger, CEO van RAG Austria, projectpartner bij het proefproject in Bierwang. “Hieronder valt ook de wisselwerking tussen waterstoftransport en waterstofopslag. Het monitoren van de gaskwaliteit tijdens injectie en tijdens het oppompen is onze focus in dit project. Dit stelt ons in staat om waterstof of aardgas-waterstofmengsels binnen de vereiste kwaliteit te transporteren als onderdeel van de energiemix van de toekomst”.
Het Duitse bedrijg Uniper, met de hoofdvestiging in Düsseldorf is een internationaal energiebedrijf met activiteiten in meer dan 40 landen. Het bedrijf levert met zijn circa 7.000 medewerkers een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid van energie in Europa, met name in de kernmarkten Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. Het bedrijf bezit en exploiteert gasopslagfaciliteiten met een totale capaciteit van meer dan 7 miljard kubieke meter. Uniper wil tegen 2040 volledig koolstofneutraal zijn.
Lees ook: oreca-ontwikkelt-wedstrijdmotor-met-waterstof-verbranding-techniek