• Home Slider01

Issy scooter waterstofIn Issy-les-Moulineaux, een plaats in het zuidwesten van de metropool Parijs loopt een proef met scooters op waterstof. De voertuigen op drie wielen worden tot eind 2025 ingezet om emissievrij bestellingen te bezorgen van zes winkels en hypermarkten. De scooters zijn ontwikkeld door start-up VUF uit de Gironde en Pragma Industries uit Biarritz. Dit laatste bedrijf heeft ervaring met fietsen op waterstof. De vier waterstofscooters zijn onderdeel van het project Hy'Novation. Een vijfde exemplaar wordt eind dit jaar toegevoegd aan de test.

De zes bedrijven die de scooters meerdere jaren gaan inzetten zijn hypermarkt Auchan, Biocoop, Terre & Fourchette, Nina Metayer, Atelier Mathilde en Terre et Tendance. De voertuigen kunnen tanken bij het waterstoftankstation voor personenauto’s en vrachtauto’s van Hype aan de Boulevard Garibaldi. Het project heeft een doorlooptijd van meerdere jaren en kost in totaal 250.000 euro.

De scooters van Pragma en VUF zijn verkrijgbaar in twee varianten, een compacte die een lading van 100 kg kan dragen en een XXL-versie voor een lading tot 150 kg. De fabrikant claimt een actieradius van 70 km en noemt dat veel meer dan de 40 km van een batterij-elektrische. Volgens de leveranciers zijn dit de eerste scooters ter wereld die rijden zonder batterij en met een brandstofcel die rechtstreeks door waterstof wordt aangedreven. De scooter heeft een waterstofcilinder van 3 liter bij 300 bar en een brandstofcel van 500 W gekoppeld aan supercondensatoren, voor een gegarandeerd lithiumvrij voertuig.

“Door naar onze klanten te luisteren, realiseerden we ons dat de autonomie van onze scooters op batterijen een groot probleem voor hen is”, zegt Thomas Chenut, oprichter en CEO van VUF Bikes. “Last mile-spelers moeten een groot verzorgingsgebied kunnen bestrijken: 4 tot 5 km rond de hub over aanzienlijke tijdvakken. Waterstof is dan een goede oplossing. Dankzij onze samenwerking met Pragma Industries zijn we erin geslaagd om de autonomie van onze scooters te vergroten en tegelijkertijd het gewicht flink te verminderen, in vergelijking met het gewicht van lithiumbatterijen.”

De scooters op waterstof rijden niet alleen in Issy-les-Moulineaux, maar ook in havenstad La Rochelle aan de westkust. Daar worden twee XXL-scooters ingezet bij de stadsdistributie. Pragma en VUF Bikes hebben nog 15 exemplaren in productie die de komende jaren voornamelijk worden ingezet in en rond Parijs.

Lees ook: uniper-start-deze-maand-met-de-opslag-van-h2-op-1500-meter-diepte

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen