• Home Slider01

Duitsland Innoplate SymbioHet Duitse bedrijf Schaeffler meldt dat het bedrijf nieuw bipolaire platen voor brandstofcellen heeft ontwikkeld die een hoger rendement leveren dan traditionele platen. De platen van Schaeffler hebben een hogere vermogensdichtheid, gaan langer mee en kunnen in massa worden geproduceerd. Omdat het brandstofcelsysteem in belangrijke mate de prijs van voertuigen op waterstof bepaalt, is de verwachting dat deze aanzienlijk goedkoper zullen worden.   

De nieuwe generatie bipolaire platen van Schaeffler maakt gebruik van een aanpak die bekend staat als Design for Manufacturing (DFM).  Het Duitse bedrijf put uit zijn jarenlange ervaring en knowhow op het gebied van het stempelen en vormen van metalen. Het bedrijf heeft een hoger niveau van precisie bereikt bij het stempelen van de ultrafijne structuren die nodig zijn op het oppervlak van de platen. Daarna worden de platen voorzien van een nieuw coatingproces om de levensduur van brandstofcellen te verlengen. Het doel van de coatings is om gedurende de hele levensduur van de stack een hoog niveau van elektrische geleidbaarheid te behouden. Brandstofcellen die met de nieuwe platen zijn vervaardigd hebben een vermogensdichtheid die ongeveer 20% hoger is dan die van de cellen die zijn vervaardigd met platen van de vorige generatie. Elke plaat heeft ongeveer het formaat van een DIN A4-papier en weegt slechts 60 gram. Ongeveer 400 platen maken het mogelijk een vermogen van ongeveer 140 kW (190 pk) te leveren.

De volgende stap van Schaeffler is de voorbereiding op grootschalige industrialisatie. Daarbij wordt samengewerkt met het Franse waterstofbedrijf Symbio. Samen is een proeffabriek in Frankrijk opgezet om de nieuwe platen onder de naam Innoplate te produceren in oplagen van enkele tienduizenden eenheden voor gebruik door voertuigfabrikanten in prototypes en kleine series.

De fabriek is ontworpen om ook grote platen te produceren voor grote elektrolysers, die groene waterstof produceren via elektrolyse. Tegen 2030 wil de joint venture jaarlijks ongeveer 50 miljoen bipolaire platen produceren in een fabriek die werkgelegenheid biedt aan meer dan 120 mensen.

Lees ook: keyou-komt-met-een-pay-per-use-model-voor-trucks-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen