• Home Slider01

Zandvoort Alpenglow waterstofHet afgelopen weekend is in Zandvoort de conferentie ‘fueling the future with waterstof’ gehouden. Tijdens de openingsdag van de Formula 1 Dutch Grand Prix is de inzet voor waterstof als duurzame brandstof voor de mobiliteit besproken en toegelicht door de woordvoerders van raceteam Alpine, HYVIA, Plug en de Renault Group.

De hoofdsponsor van het raceteam Alpine ontwikkelt koolstofvrije mobiliteitsoplossingen. Met de Alpenglow-conceptauto (foto) wordt waterstof op verschillende manieren getest. De focus ligt daarbij een waterstofaangedreven verbrandingsmotor, die geschikt is voor sport- en racewagens. Alpine combineert daarbij belangrijke factoren als gewicht, aerodynamica en design. Een futuristische hypercar met opvallende proporties en ruimte voor één persoon.

HYVIA, een joint venture tussen Renault Group en Plug, richt zich op de ontwikkeling van waterstof vanuit zijn Frankrijk. Inmiddels rijdt de eerste bestelwagen, de Renault Master Van H2-TECH, op waterstof. Partner Plug, het vroegere Plug Power, is al 20 jaar betrokken bij H2 en wereldleider op het gebied van kant-en-klare brandstofceloplossingen. Het bedrijf heeft zijn expertise op het gebied van de productie, opslag en distributie van groene waterstof in Europa de afgelopen tien jaar uitgebreid. Plug is al drie jaar partner van het BWT Alpine F1 Team.

Voor deze waterstofpioniers is Nederland belangrijk. In Nederland gaan vanaf 1 januari 2025 meer dan dertig steden op slot voor voertuigen die emissies uitstoten. Alleen voertuigen op waterstof of batterij-elektrisch komen er nog binnen.

“Nederland loopt al jaren voorop op het gebied van emissievrije mobiliteit”, zegt Anouk Poelmann, CEO Renault Group Nederland. “De Renault Group is een van de koplopers in deze snel veranderende markt. Ons doel is om koolstofarme voertuigen aan te bieden om aan de sterke vraag uit de zakelijke markt te voldoen. Inmiddels hebben we de eerste orders binnen en vier strategische HYVIA-partners geselecteerd. Samen met de Bochane Groep, Stam Autobedrijven, Terwolde en Van Mossel hebben wij de weg vrijgemaakt om deze trend uit te breiden met lichte bedrijfsvoertuigen op waterstof. Deze bedrijven gaan als eerste zorgen voor service, reparatie en onderhoud”, aldus Poelman op de openingsdag in Zandvoort.

Lees ook: fest-gmbh-levert-eerste-fabriek-voor-groene-waterstof-in-wenen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen